Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Odbora za vanjske poslove

Zovko u Evropskom parlamentu: Šta ćemo sa BiH, najkrhkijom zemljom u regiji? (VIDEO)

Željana Zovko

Nadalje ona postavila pitanje ministru hoće li Hrvatska iskoristiti glavne preporuke iz rezolucija Evropskog parlamenta kako bi pomogla da se poboljša bliska budućnost zemalja Zapadnog Balkana

Na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta jučer je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman predstavio je pitanja koja će biti prioritet za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Međutim zamjenica koordinatora Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) Željana Zovko pitala je “šta je s Bosnom i Hercegovinom, koja je najkrhkija država u cijeloj regiji”.

– Državi kojoj su posvijećene četiri rezolucije Evropskog parlamenta koje su izglasali preko 500 zastupnika EP-a. Znam da Evropska komisija ima mišljenje da one nisu obavezujuće, ali onda mi nemamo šta raditi ovdje ukoliko Vijeće i zemlje članice ne rade na realizaciji naših preporuka. Hoće li neke od glavnih preporuka iz rezolucija Evropskog parlamenta biti tema razgovora za vrijeme hrvatskog predsjedavanja, kao na primjer, potreba za evropskim rješenjima i pravnim presedanima u pitanjima ustavnog uređenja, upitala je Zovko.

Nadalje ona postavila pitanje ministru hoće li Hrvatska iskoristiti glavne preporuke iz rezolucija Evropskog parlamenta kako bi pomogla da se poboljša bliska budućnost zemalja Zapadnog Balkana.