Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanično otvoren konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo

FNA_47443

O značaju Nagrade EU za istraživačko novinarstvo i njenom doprinosu razvoju istraživačkog novinarstva u regiji danas je govorio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Khaldoun Sinno, koji je istakao da je sloboda izražavanja “još jedan od mnogobrojnih izazova s kojima se suočava BiH, ali i cijela regija zapadnog Balkana”.

Konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo, prvu regionalnu nagradu za istraživačke priče, koja se uz podršku EU dodjeljuje između 2015. i 2017. godine u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, zvanično je otvoren danas u Sarajevu.

Na konkurs, koji će u BiH biti otvoren od 10. do 31. marta, moći će se kandidovati istraživačke priče u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u BiH, a koje su objavljene tokom prošle godine na TV, radio, štampanim i online medijima.

Bit će nagrađene do tri najbolje priče, a i ove godine nagrada će biti dodijeljena za potkategoriju “najbolja priča mladog istraživačkog novinara”.

Nagradni fond za BiH za 2017. godinu iznosi 10.000 eura.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH također je naglasio da je u vremenu lažnih vijesti i izmijenjenih činjenica te vremenu kada se dešavaju napadi na slobodu medija na zapadnom Balkanu ali i šire, bitno to da je EU pokrenula ovu vrstu nagrade.

– Nijedna zemlja ne može postati članicom EU dok god ne uspostavi slobodan medijski sektor i ne garantuje slobodu izražavanja – kazao je.

Poručio je da ovom nagradom ističu značaj slobode izražavanja i daju jasan signal koliko EU to smatra značajnim pitanjem, zaključivši da mediji doprinose transparentnosti i ostvarivanju ljudskih prava.

Predstavljajući ovogodišnji konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo, direktor Mediacentra Boro Kontić napomenuo je da Mediacentar već treći put vodi ovaj veliki projekt EU.

Istakao je da je tokom proteklih godina broj prijava za konkurs porastao te da je prve godine iznosio gotovo 50, prošle godine oko 60, a da je kvalitet priča uvijek na visokom nivou.

Prošli put su, kaže, imali 30 priča koje su izdvojili za nagradu, ali pošto su u pitanju samo tri nagrade, na kraju su izdvojili 10-15 priča, jer su to svojim kvalitetom zaslužile.

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade EU za istraživačko novinarstvo Siniša Vukelić, obraćajući se u videoporuci, istakao je da je istraživačko novinarstvo sada važnije nego ikada u istoriji svijeta.

– Nije dovoljno zagrebati po površini već treba kopati mnogo dublje – zaključio je Vukelić i pozvao kolege novinare da “zašilje olovke jer u BiH ima mnogo neispisanih priča.”