Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovor na "hibridni napad"

EU pooštrava vizni režim za bjeloruske dužnosnike zbog migrantske krize

migranti tw

Rečeno je da će taj potez uticati na bjeloruske dužnosnike, ali da neće dodatno komplikovati postojeće procedure izdavanja viza za obične građane

Vlade Evropske unije u utorak su djelomično suspendovale sporazum o olakšavanju viznog režima za bjeloruske dužnosnike kao odgovor na “hibridni napad” za koji Bruxelles kaže da Minsk vodi tjerajući migrante preko svojih granica s Poljskom i Litvanijom.

Evropska unija (EU) optužuje Bjelorusiju da potiče migrante s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike da pređu granicu u EU u znak osvete za sankcije uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

– Ova je odluka odgovor na tekući hibridni napad koji je pokrenuo bjeloruski režim – stoji u saopćenju Vijeća EU, koje predstavlja zemlje članice bloka, piše Reuters.

Rečeno je da će taj potez uticati na bjeloruske dužnosnike, ali da neće dodatno komplikovati postojeće procedure izdavanja viza za obične građane.

Hiljade migranata provele su prethodnu noć i dan u blizini bjeloruske granice s Poljskom na niskim temperaturama, dok se poljske vlasti pripremaju za očuvanje granice i daljnje sukobe s migrantima koji pokušavaju probiti granicu na sve moguće načine.