Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće eu

EU sankcionisala šest osoba zbog cyber aktivnosti protiv država članica EU-a i Ukrajine

eu brisel zastava
Foto: Unsplash

Ovim novim popisima EU i njegove države članice ponovo potvrđuju svoju spremnost da pojačaju napore kako bi pružili jači i održiviji odgovor na uporne zlonamjerne cyber aktivnosti usmjerene na EU, njegove države članice i partnere

Vijeće Evropske Unije danas je odobrilo dodatne restriktivne mjere protiv šest osoba uključenih u kibernetičke napade koji utiču na informacijske sisteme koji se odnose na kritičnu infrastrukturu, državne funkcije, pohranu ili obradu klasificiranih podataka i vladine timove za hitne slučajeve u članicama EU-a.

Po prvi put se poduzimaju restriktivne mjere protiv aktera kibernetičkog kriminala koji koriste ransomware kampanje protiv osnovnih usluga, kao što su zdravstvo i bankarstvo, saopćeno je iz Vijeća Evropske unije.

Novi popisi uključuju dva člana ‘Callisto grupe’, Ruslana Peretjatka i Andreja Korineca. ‘Grupa Callisto’ skupina je ruskih vojnih obavještajnih časnika koji provode kibernetičke operacije protiv država članica EU-a i trećih zemalja kroz kontinuirane kampanje namijenjene krađi osjetljivih podataka u ključnim državnim funkcijama, uključujući odbranu i vanjske odnose.

Sankcije za “ključne igrače”

EU je također sankcionirala Oleksandra Sklianka i Mykole Chernykha iz ‘hakerske grupe Armageddon’ koju podržava Federalna sigurnosna služba (FSB) Ruske Federacije koja je izvela razne kibernetičke napade sa značajnim uticajem na vlade država članica EU-a i Ukrajini, uključujući korištenje prevare putem e-maila i kampanja zlonamjernog softvera.

Osim toga, sankcionisani su i Mikhail Tsarev i Maksim Galochkin, ključni igrači u postavljanju zlonamjernih programa Conti i Trickbot koji su uključeni u Wizard Spider. Trickbot je zlonamjerni špijunski program, koji je stvorila i razvila skupina ‘Wizard Spider’, koja je provela ransomware kampanje u raznim sektorima, uključujući osnovne usluge kao što su zdravstvo i bankarstvo, te je stoga odgovorna za značajnu ekonomsku štetu u Evropskoj uniji.

Režim kibernetičkih sankcija EU-a trenutno se primjenjuje na 14 pojedinaca i četiri subjekta, a uključuje zamrzavanje imovine i zabranu putovanja. Osim toga, osobama i subjektima iz EU-a zabranjeno je stavljati sredstva na raspolaganje navedenima.

Ovim novim popisima EU i njegove države članice ponovo potvrđuju svoju spremnost da pojačaju napore kako bi pružili jači i održiviji odgovor na uporne zlonamjerne cyber aktivnosti usmjerene na EU, njegove države članice i partnere.

-To je u skladu sa zajedničkim naporima s našim međunarodnim partnerima, poput Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, da ometamo kibernetički kriminal i odgovorimo na njega. EU ostaje predan globalnom, otvorenom i sigurnom kibernetičkom prostoru te ponavlja potrebu za jačanjem međunarodne saradnje u cilju promicanja poretka utemeljenog na pravilima u ovom području – navodi se u saopćenju.