potvrđeno iz brisela

EU sužava listu zemalja kojima dopušta ulazak, na njoj neće biti BiH

Coronavirus – lifting of travel warning – border with Denmark
dpatop - 15 June 2020, Schleswig-Holstein, Flensburg: Cars are parked at the Krusau border crossing towards Denmark. German tourists are allowed to enter Denmark again since midnight. However, the condition for this is that they have booked at least six nights in a hotel, on a camping site or similar. The capital Copenhagen and its neighbouring municipality Frederiksberg are temporarily excluded from the opening. Photo: Carsten Rehder/dpa /DPA/PIXSELL

Skoro je izvjesno da će Amerikanci biti isključeni na kratkoročni period zbog broja slučajeva koronavirusa u SAD-u

Očekuje se da su pregovarači Evropske unije blizu finaliziranju liste zemalja čijim će građanima biti dopušteno da ponovo putuju Evropom, moguće od kraja naredne sedmice, potvrdili su u subotu diplomati EU.

Bosna i Hercegovina je bila na prošloj listi, ali je ispala iz igre budući da je ionako bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma zbog naglog rasta broja slučajeva zaraze.

Skoro je izvjesno da će Amerikanci biti isključeni na kratkoročni period zbog broja slučajeva koronavirusa u SAD-u.

Očekuje se da pregovarači tokom dana suze tačne kriterije za zemlje koje će uvrstiti na listu, koji uključuju i način na koji se pojedina zemlja bori s pandemijom. Drugi ključni kriterij je da li je pojedina zemlja uvela zabranu građanima iz evropskih država.

Broj zaraženih u Sjedinjenim Državama skočio je tokom protekle sedmice, uz rekord od 45.300 potvrđenih novih dnevnih slučajeva zaraze. Predsjednik Donald Trump također je suspendovao ulazak u zemlju svim građanima iz Schengenske zone slobodnog putovanja dekretom u martu.

Diplomati EU potvrdili su kako se očekuje objava zvaničnog sporazuma o kriterijima dozvole ulaska – koji će vjerovatno uključivati limitiranje stope zaraze po 100.000 stanovnika – u ponedjeljak navečer ili utorak ujutru. Diplomati su tražili da ostanu anonimni jer je procedura u toku i politički je veoma osjetljiva.

Procjenjuje se da više od 15 miliona Amerikanaca putuje u Evropu svake godine, a odgoda njihovih posjeta samo bi nanijela dodatni udarac ekonomijama i turističkom sektoru i u Evropi i u Sjedinjenim Državama razorenim pandemijom virusa. Smatra se da desetak miliona Evropljana pređe Atlantik radi odmora ili poslovnih aktivnosti svake godine, prenosi AP.