Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

EU: Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora

evropska komisija brisel
Foto: Wikimedia Commons

Ukrajinski narod se svakog dana bori za pravo da bude dio evropske porodice u ratu protiv  ruskog agresora

Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopćila je u petak Evropska komisija, dok je ukrajinski premijer Denys Shmyhal izrazio nadu da bi pregovori mogli početi kasnije ovog mjeseca.

– Potvrđujemo da sa strane Komisije smatramo da su dvije zemlje ispunile sve korake – rekla je glasnogovornica Komisije za proširenje Ana Pisonero.

– Odluka je sada u rukama država članica – na njima je da usvoje pregovarački okvir – rekla je ona.

– Kada se ovaj korak učini, prerogativ je Predsjedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se zvanično označio početak pregovora – dodala je.

Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom predstavljalo bi podizanje morala za Ukrajinu dok rat s Rusijom ulazi u treću godinu, a moskovske snage napreduju u istočnoj oblasti Donjecka i otvaraju novi front u severoistočnom regionu Harkova.

– Sada očekujemo da naši evropski partneri preduzmu sljedeći korak – da već ovog mjeseca započnu pregovore o članstvu u Evropskoj uniji – objavio je Shmyhal u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

– Ukrajinski narod se svakog dana bori za pravo da bude dio evropske porodice u ratu protiv  ruskog agresora – dodao je.

O procjeni Komisije sada će raspravljati stručnjaci u radnim grupama, a zatim iduće sedmice i ambasadori vlada EU. Onda 27 država članica EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, za koje su potrebne godine da se završe, usvajanjem takozvanog pregovaračkog okvira.