neočekivano brzo usvojen

EU zabrinuta novim poljskim zakonom o medijima

Evropska komisija saopćila je da će pomno pratiti razvoj dešavanja u Poljskoj jer bi novi zakon mogao dovesti do prinudnih promjena u vlasničkoj strukturi medijskih kompanija

Evropska unija saopćila je u ponedjeljak da poljski zakon, za koji kritičari tvrde da ima za cilj da ušutka TV stanicu kritičnu prema vladi, predstavlja ozbiljan rizik po slobodu i pluralizam medija.

Neočekivano brzo usvojen u parlamentu u u petak, zakon bi pooštrio pravila nad stranim vlasništvom nad medijima, posebno ometajući rad kanala vijesti TVN24, u vlasništvu američke medijske kompanije Discovery Inc.

– Pratimo s brigom posljednji razvoj dešavanja – izjavio je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

– Komisija očekuje od država članica EU da osiguraju da njihove politike i zakoni ne podrivaju njihovo obavezivanje na slobodni, nezavisni i diverzificirani medijski sektor – naglasio je.

Prijedlog, koji tek treba potpisati kao zakon predsjednik Andrzej Duda, pogoršao je odnose između NATO članice Poljske i Sjedinjenih Država u vrijeme pojačanih napetosti u istočnoj Evropi zbog onoga što neke zemlje smatraju pojačanom ruskom agresivnošću.

Evropska komisija saopćila je da će pomno pratiti razvoj dešavanja u Poljskoj jer bi novi zakon mogao dovesti do prinudnih promjena u vlasničkoj strukturi medijskih kompanija.

– Glasanje održano u petak stavlja veći pritisak na medijski sektor u Poljskoj i mogao bi dovesti do limitiranja medijskih sloboda u zemlji u kojoj medijski sektor već pati od rastuće politizacije – kazao je portparol, navodeći proteste širom zemlje tokom vikenda protiv prijedloga zakona.

Poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda već dugo tvrdi da strane medijske grupe imaju prevelike ovlasti u zemlji i da iskrivljavaju javnu debatu.

Kritičari tvrde da su potezi protiv stranih medija dio sve autoritarnije politike koja je dovela Varšavu u sporenje s Bruxellesom oko prava LGBT populacije i pravosudnih reformi, prenosi Reuters.