Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon zahtjeva istražitelja

Evropski parlament ukida imunitet za dvoje poslanika u istrazi o korupciji

evropski parlament ep

Skupština je dizanjem ruku podržala prijedloge da se ukine imunitet Italijanki Andrei Cozzolini i Belgijancu Marcu Tarabelli, oboje socijalista i demokrate lijevog centra

Evropski parlament je u četvrtak velikom većinom glasao za ukidanje imuniteta od krivičnog gonjenja dvojici poslanika nakon zahtjeva belgijskih istražitelja da ih ispitaju zbog korupcijskog skandala.

Skupština je dizanjem ruku podržala prijedloge da se ukine imunitet Italijanki Andrei Cozzolini i Belgijancu Marcu Tarabelli, oboje socijalista i demokrate lijevog centra. Sam Tarabella je takođe dao svoj pristanak.

Tarabella i Cozzolino, preko svojih advokata, negirali su navode i rekli da su spremni odgovoriti na pitanja belgijskih vlasti.

Grčka zastupnica u Evropskom parlamentu Eva Kaili, bivši italijanski poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Pier Antonio Panzeri, zajedno sa još dvojicom, nalaze se u belgijskom pritvoru zbog optužbi za korupciju, pranje novca u vezi sa navodnim isplatama iz Katara i Maroka.

Panzeri je pristao da radi sa belgijskim vlastima u zamjenu za smanjenu kaznu. Katar i Kaili su negirali optužbe. Maroko se požalio na “sudsko uznemiravanje” nakon istrage o korupciji, koja je nazvana “Qatargate”.

Kailin partner, Francesco Giorgi, koji je također u pritvoru, priznao je uzimanje mita i rekao da sumnja da je Tarabella primao novac iz Katara, prema izvoru bliskom istrazi. Giorgijev advokat je odbio da komentariše.

Tarabelin advokat je rekao da je europarlamentarac dvaput posjetio Katar i da je bio potpuno transparentan u vezi sa ovim putovanjima na gradilišta i radne kampove, s fokusom na rješavanje ljudskih i radnih prava i slobode izražavanja.