Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ozbiljan ukor

Evropski parlament upozorio Srbiju: Nemaju opoziciju, a raste im utjecaj Rusije i Kine

evropski parlament (1)

Evropski parlament je zabrinut zbog sve većeg utjecaja Kine u Srbiji i diljem Zapadnog Balkana

Evropski parlament na zasjedanju koje je trajalo do sinoć razmatrao je izvještaje o napretku za Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Dok je Evropski parlament jučer zvanično zatražio da počnu pregovori o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, dosta ukora, pa i ozbiljnih upozorenja bilo je za Srbiju.

Piše: A. DUČIĆ

Tako je niz evropskih zastupnika upozorilo da je normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom i istinsko poštovanje osnovnih ljudskih prava u zemlji presudno za određivanje tempa pristupnih pregovora.

Evropski parlament je izrazio zabrinutost zbog funkcionisanja novog Parlamenta Srbije, u kojem, kako je podvučeno, ne postoji parlamentarna opozicija, a čiji legitimitet dodatno osporavaju opozicione stranke.

Europarlamentarci ponovili su važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, s obzirom na to da je stopa usklađenosti Srbije u ovoj oblasti trenutno najniža u regionu. Naime, izražena je zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Kine i Rusije.

Evropski parlament, kako je navedeno u usvojenoj rezoluciji, žali zbog nedostatka napretka u mnogim područjima srbijanskog reformskog programa i činjenice da je čak došlo do nazadovanja u pitanjima koja su ključna za pristupanje EU.

Štaviše, europarlamentarci su pozvali Evropsku komisiju da promijeni svoju metodologiju izvještavanja kako bi se uzelo u obzir značajno nazadovanje i poslala jasna poruka Srbiji.

-Evropski parlament je zabrinut zbog sve većeg utjecaja Kine u Srbiji i diljem Zapadnog Balkana te nedostatka transparentnosti i procjene utjecaja kineskih ulaganja i zajmova na okoliš i društvo, te zbog sve veće ovisnosti Srbije o obrambenoj i sigurnosnoj opremi i tehnologijama iz Kine, uključujući sistem masovnog nadzora u Beogradu i masovno prikupljanje ličnih podataka bez odgovarajućih zaštitnih mjera – kaže se u rezoluciji.

Ova rezolucija je usvojena sa 538 glasova za, 69 protiv, dok je 79 zastupnika bilo suzdržano.