Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

terorizam

Francuska podigla stepen sigurnosti na najviši nivo nakon napada u Moskvi

Foto: Unsplash

Broj poginulih u pucnjavi u koncertnoj dvorani u petak u predgrađu Moskve popeo se na 137, saopćio je savezni istražni organ zemlje

Francuska vlada upozorila je na mogući terorizam i podigla stepen sigurnosni na najviši nivo nakon terorističkog napada u Moskvi u kojem je ubijeno 137 osoba – saopćio je francuski premijer Gabriel Attal.

Attal je to naveo na društvenoj mreži X nakon sastanka sa najvišim sigurnosnim zvaničnicima i predsjednikom države Emmanuelom Macronom, prenosi Anadolija.

Rekao je da je odluka donijeta “u svjetlu preuzimanja odgovornosti ISIS-a i prijetnji koje opterećuju našu zemlju”.

Napad u Moskvi

Broj poginulih u pucnjavi u koncertnoj dvorani u petak u predgrađu Moskve popeo se na 137, saopćio je savezni istražni organ zemlje.

U saopćenju ruskog Istražnog komiteta navodi se da su na mjestu događaja pronađena tijela 137 osoba, među kojima je troje djece.

-Uviđaj na mjestu zločina se nastavlja. Do danas su identifikovana 62 tijela. Za preostale žrtve provode se genetski testovi kako bi se utvrdio njihov identitet – navodi se u saopćenju.

Navodi se da je na mjestu događaja pronađeno više od 500 komada municije i 28 spremnika, kao i dvije jurišne puške kalašnjikov.

Ministarstvo zdravlja Rusije saopćio je da je 180 osoba hospitalizovano.

Naoružane osobe otvorile su vatru na posjetitelje koncerta u “Crocus City Hallu” u Krasnogorsku kasno u petak dok je rock bend Picnic trebao nastupiti, a kasnije je izbio požar u zgradi.

Predsjednik Vladimir Putin proglasio je 24. mart danom žalosti za poginulima u napadu.

Ruske vlasti su uhapsile 11 osoba u vezi s napadom, uključujući četiri direktno umiješane, navodi Federalna služba sigurnosti.