Globus

nica

Francuski premijer obećao da će se boriti protiv radikalnog islama

07/11/2020

Napad u Nici uslijedio je nakon odrubljivanja glave jednom nastavniku u predgrađu Pariza, 16. oktobra. Napadač je muškarac rođen u Čečeniji, kojeg je nastavnik razbjesnio pokazujući karikature poslanika Muhameda na času

Francuski premijer Jean Castex izjavio je u subotu da će se vlada nastaviti “nemilosrdno boriti” protiv radikalnog islama dok je odavao počast trima žrtvama napada nožem prošlog mjeseca u južnom gradu Nici.

Muškarac iz Tunisa koji je uzvikivao “Allahu akbar” (Bog je najveći) odrubio je glavu ženi i ubio još dvoje ljudi u crkvi u obalnom gradu 29. oktobra, prije nego što ga je policija privela, javio je Reuters.

– Poznajemo neprijatelja. Ne samo da je identificiran, već ima i ime, to je radikalni islam, politička ideologija koja unakazuje muslimansku religiju – rekao je Castex u govoru tokom ceremonije.

– To je neprijatelj protiv kojeg se vlada neumorno bori pružajući potrebne resurse i mobilizirajući sve svoje snage svakodnevno – dodao je on.

Napad u Nici uslijedio je nakon odrubljivanja glave jednom nastavniku u predgrađu Pariza, 16. oktobra. Napadač je muškarac rođen u Čečeniji, kojeg je nastavnik razbjesnio pokazujući karikature poslanika Muhameda na času.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.