jens stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a: Trebamo pružiti više podrške zemljama poput BiH

Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da je Alijansa rasporedila elemente svojih snaga za brzo reagovanje na kopnu, moru i u vazduhu i da će nastaviti sa slanjem oružja Ukrajini nakon ruskog napada, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Mi sada prvi put raspoređujemo snage za odgovor NATO-a u kontekstu kolektivne odbrane,” rekao je on na konferenciji za novinare nakon virtuelnog samita.

Stoltenberg je dodao da su se zemlje članice NATO-a orjentisale na “odvraćanje i odbranu”.

“Jučer su saveznici NATO-a aktivirali naše odbrambene planove i kao rezultat toga ćemo poslati elemente snaga za odgovor NATO-a kako na zemlji, tako i na moru i vazduhu, kako bismo osnažili naše snage i odgovorili na bilo kakve hitne situacije”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da su SAD, Kanada i evropski saveznici poslali hiljade trupa u istočne dijelove Saveza.

“Imamo više od 100 aviona koji su spremni, na 30 lokacija. Više od 120 brodova sa Dalekog sjevera do Mediterana je spremno, uključujući nosače i udarače”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako će NATO zaštiti svakog saveznika i svaki pedalj teritorije NATO-a.

“Naš kolektivni odgovor treba biti više podrške zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine, da bismo im pomogli da uspiju u svojim demokratskim reformama i nastavili na putu koji su slobodno odabrali”, poručio je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

“Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade”, reklo je 30 čelnika u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon virtualnog summita kojim je predsjedavao glavni sekretar Jens Stoltenberg.