josep borrell

Postignut dogovor: EU na listu sankcija stavlja i Putina i Lavrova

Šef evropske diplomatije Borrell je nakon sastanka novinarima saopćio da je postignut dogovor da se na listu sankcionisanih uvrste i Putin i Lavrov

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopćio je da su na listu sankcija EU-a uvršteni i ruski predsjednik Vladimir Putin i šef ruske diplomatije Sergey Lavrov, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri vanjskih poslova članica EU-a na vanrednom sastanku u Briselu su razgovarali o aktuelnoj vojnoj intervenciji koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Šef evropske diplomatije Borrell je nakon sastanka novinarima saopćio da je postignut dogovor da se na listu sankcionisanih uvrste i Putin i Lavrov.

On je pojasnio da će se Putin i Lavrov naći na crnoj listi Evropske unije i da će im biti zamrznuta sva imovina u Uniji. Dodao je da je EU ranije slične sankcije uveo i bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukashenku i čelniku režima u Siriji Basharu al-Assadu.

EU je već uveo prvi paket sankcija Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, a lideri članica su na sinoćnjem samitu utvrdili i drugi paket sankcija. U toku je parlamentarna procedura odobravanja tog drugog paketa.

Prvim paketom sankcionisan je 351 zastupnik ruske Dume koji je glasao za priznavanje nezavisnosti dvije regije koje na istoku Ukrajine drže proruski separatisti. Sankcionisani su i vođe separatista iz Luganska i Donetska, kao i 27 fizičkih i pravnih lica iz Ukrajine umiješanih u rusku operaciju u Ukrajini. Pristup ruske države i vlade kapitalnim i finansijskim tržištima i uslugama EU je ograničen. Institucije kao što su Internet Research Agency, Rossiya Bank, Promsvyazbank i Vnesheconombank (VEB.RF) su također na listi sankcionisanih.

Drugim paketom sankcija EU je odlučila da uvede dodatne sankcije Rusiji u raznim oblastima kao što su finansije, energetika, transport, kontrola i finansiranje izvoza te vizna politika.