Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar-Kitarović pojasnila izjavu: Nisam rekla da su hrvatski muslimani u strahu

grabar kitarovic111

Iz Ureda hrvatske predsjednice tvrde da je prilikom novinarskog kraćenja odgovora u intervjuu za Kleine Zeitung izostao dio rečenice

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović demantirala je da je u intervjuu za austrijski dnevni list Kleine Zeitung izjavila da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu.

U saopštenju iz Ureda predsjednice rečeno je da Grabar-Kitarović niti u jednom trenutku nije iznijela ovu tezu, koja je izazvala i reakciju predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebačkog muftije, Aziza ef. Hasanovića.

“U navedenom intervjuu predsjednica je izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu. Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj je dobro poznat i višekratno ponovljen – IZ je u potpunosti uključena u društvo”, navedeno je u saopštenju koje je prenio Dnevnik.hr.

Kako je istaknuto u saopštenju, prilikom novinarskog kraćenja odgovora, izostao je ključni dio rečenice u kojoj je hrvatska predsjednica govorila o apelima iz Velike Kladuše, koji su izražavali bojazan o ugroženosti tamošnje zajednice.

Prije saopštenja iz Ureda hrvatske predsjednike, Aziz ef. Hasanović je za hrvatske medije istakao kako se nada da je izjava krivo prenesena.

“Nemalo sam iznenađen natpisima u medijima o navodnoj izjavi predsjednice Republike Hrvatske o muslimanima u Hrvatskoj. Izjave ovakvog tipa, ukoliko su istinite, ne doprinose razvoju povjerenja, a isto tako sužavaju prostor za razvoj suradnje u budućnosti, bez obzira što će to biti na štetu svih. Pitanje svih pitanja je zašto bi muslimani u Hrvatskoj, koji su je branili i stvarali sa svojim sugrađanima drugih vjeroispovijesti, trebali biti u strahu i trebaju li? Ovdje se prvenstveno misli na migrante kojima treba pomoć, ali i na sve ljude kojima je pomoć potrebna, a u Hrvatskoj je takvih sve više. Imajući u vidu da do sada nismo imali nikakvih problema i vrlo dobru saradnju, nadam se da je izjava pogrešno prenesena”, stoji u ranijem saopštenju Islamske zajednice u Hrvatskoj.