Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Hadžije u Meki nadgleda pet hiljada kamera i 100 hiljada zaposlenika (FOTO)

26/09/2015

Najveće muslimansko svetište u Meki, čiji je centar Kaba, pokriva pet hiljada sigurnosnih kamera koje tokom 24 sata prati 100 hiljada zaposlenika glavnog sigurnosnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

meka sigurnost (2)

Iako je prostor oko Kabe pod stalnim nadzorom, posebno se angažuje osoblje tokom nekoliko dana u godini kada milioni hodočasnika obavljaju hadž. Ove godine više od tri miliona muslimana iz cijelog svijeta doputovalo je u zemlju kako bi obavilo jedan od temeljnih obreda muslimana.

meka sigurnost (3)

Pored stalno raspoređenih pripadnika policije, u Meki su na terenu i pripadnici Specijalne jedinice za borbu protiv terorizma, pripadnici saobaćajne policije, vojnici, pripadnici Nacionalne garde i drugi koji vode računa o redu na svetom mjestu te usmjeravanju hodočasnika.

meka sigurnost (4)

Saudijske vlasti svake godine za potrebe hodočašća u Meki i Medini izdvajaju značajna finansijska sredstva za poboljšanje infrastrukture koja bi omogućila prihvat velikog broja muslimana.

Također, za vlasti zemlje vjerski obredi u dva centralna grada predstavljaju veliki izazov u pogledu sigurnosti stoga su redovne obuke za pripadnike policije.

meka sigurnost (5)

Ovodišnji hadž obilježile su dvije velike tragedije, kada je stradalo nekoliko stotina vjernika u padu krana, a zatim i nakon stampeda na Mini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.