Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trenirali uništavanje barijera

Hamas objavio snimak priprema za brutalni napad

hamas vjezbe
Foto: Screenshot/ X

Video također prikazuje pripadnike Hamasa u borbenoj opremi kako na leđima nose male metalne rampe i rasklapaju ih kako bi motori prešli preko srušenih ograda

Hamas je objavio video koji pokazuje kako su njegovi militanti trenirali uništavanje barijera na granici Izraela i Gaze, što im je omogućilo da započnu masovni pokolj civila.

Video prikazuje članove inženjerijskog korpusa Qassami kako polažu eksploziv na žičane ograde i barijere, traže zaklon i dižu ih u zrak, prenosi Index.hr.

Ograda koja dijeli Pojas Gaze od Izraela probijena je na više mjesta u subotnjem napadu, što je omogućilo borcima da uđu i počnu pohod. Video također prikazuje pripadnike Hamasa u borbenoj opremi kako na leđima nose male metalne rampe i rasklapaju ih kako bi motori prešli preko srušenih ograda, piše Sky News.

Mnogi militanti koristili su motore tokom napada, a jedan video koji je dosta dijeljen prikazuje mladu Izraelku kako je natjerana da sjedne na motocikl i odvezena. Hamas je također izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi i vježbao napade, potvrdio je izvor blizak skupini novinskoj agenciji Reuters.

Većina hamasovaca nije znala da će se napad dogoditi?

Čini se da je obuka bila jezivo efikasna, sa stotinama civila ubijenih u svojim gradovima i naseljima. Videozapis obuke daje uvid u to koliko je planiranja uloženo u višestruki napad koji je dosad odnio više od 1200 izraelskih života. Više od 1000 Palestinaca također je ubijeno u napadima odmazde.

Izvor iz Hamasa ispričao je da je nakon probijanja ograde taktika bila da buldožeri uđu kako bi povećali rupe, odnosno kako bi omogućili ulazak većih vozila. Dodao je kako mnogi koji su učestvovali u obuci uopće nisu znali čemu ona služi jer je Hamas bio odlučan u tome da Izraelci ne saznaju za napad.

Mnogi zapovjednici Hamasa također su potvrdili kako nisu znali da će se napad dogoditi.

Izraelske vlasti su priznale kako su uhvaćene nespremne nakon što su bile uljuljkane u lažni osjećaj sigurnosti, misleći da Hamas ne planira nikakvu značajnu ofanzivu.