Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pucnjava na ulicama

Haos u Briselu: Ubijena dva navijača Švedske, prekinuta utakmica Belgija – Švedska

belgija pucnjava
FOTO: Screenshot
Napadač je došao na motociklu i krenuo juriti ljude

Prema belgijskim novinama Het Laatste Nieuws, napadač, koji je koristio automatsku pušku, pobjegao je s mjesta događaja

Dvije osobe ubijene su večeras iz vatrenog oružja u belgijskom glavnom gradu Bruxellesu. Napad se dogodio u briselskom naselju Ieperlaan, u centru grada.

Novinska agencija AFP, pozivajući se na tužitelje, prenosi da je napadač još uvijek u bijegu.

Prekinuta nogometna utakmica Belgije i Švedske

Zbog panike koja je zavladala na stadionu i opasnosti od terorizma prekinuta je utakmica Belgije i Švedske. Utakmica je prekinuta u poluvremenu, pri rezultatui 1:1. Čini se kako su švedski reprezentativci odbili igrati drugo poluvrijeme zbog napada u kojem su ubijena dva njihova navijača.

Glasnogovornica ureda tužitelja rekla je da je istraga otvorena, ali nije nagađala o motivu napadača.

Prema belgijskim novinama Het Laatste Nieuws, napadač, koji je koristio automatsku pušku, pobjegao je s mjesta događaja.

Prema istim novinama žrtve su Šveđani, a po svemu sudeći u pitanju je teroristički napad u Briselu.

SkyNews je javio da su bili u dresovima švedske nogometne reprezentacije koja večeras igra protiv Belgije u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2024. i čini se da su žrtve bile u glavnom gradu Belgije zbog utakmice koja je počela u 20:45 sati. Muškarci su nosili dresove svoje reprezentacije i bili su na putu za utakmicu na stadionu King Baudouin. Treća osoba je navodno teško ozlijeđena. Pogledajte OVDJE trenutaka napada, uz upozorenje da se radi o uznemirujućem sadržaju!

Napadač u videu na arapskom govorio da je “ubio tri Šveđana”

U video poruci objavljenoj odmah nakon zločina, naoružani napadač Slayem Slouma koji je otvorio vatru u Bruxellesu rekao je da je član ISIS-a.

U videu koji se pojavio na društvenim mrežama u kojem muškarac govori da je ISIS-ovac i da je “osvetio muslimane”, također tvdi da je “ubio trojicu Šveđana”. Po svemu sudeći radi se o istom muškarcu koji je večeras otvorio vatru iz kalašnjikova u Ieperlaanu u Bruxellesu, ubivši dvije osobe švedske nacionalnosti i ranivši jednu. Radi se o čovjeku iz Schaerbeeka za kojeg se zna da je radikaliziran.

Slayem Slouma
FOTO: Twitter
Slayem Slouma