Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Kosova

Haradinaj odbio zahtjev SAD-a: Nema ukidanja carina na robu iz BiH i Srbije

haradinaj

Američka ambasada u Prištini saopćila je da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može bez posljedica da preduzima akcije suprotne interesima SAD

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da još nema odgovor na zahtjev SAD da se hitno ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da mu treba još vremena da donese odluku.

Haradinaj je izjavio da je Kosovo zainteresirano za odlične odnose sa SAD i da će učiniti sve da oni ostanu takvi. Kada su u pitanju Srbija i BiH takse ostaju na snazi, kazao je on.

Američka ambasada u Prištini saopćila je da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može bez posljedica da preduzima akcije suprotne interesima SAD.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje “sveobuhvatnog i obostrano korisnog” sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

– Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i BiH jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mjere – navodi se u saopćenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspješno samo u partnerstvu sa SAD, a akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotni su interesima Vašingtona.