Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"haretz"

Pokolj na festivalu mogao se spriječiti, izraelske službe imale su informacije da Hamas nešto sprema

hamas festival gaza
FOTO: Screenshot

U prvim satima masakra organizatori zabave pozvali su oficira s kojim su bili u kontaktu i rečeno im je da su izraelske snage u neredu i da će se morati sami snaći

Nekoliko sati prije terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, izraelske sigurnosne snage imale su dovoljno znakova upozorenja da se barem djelomično pripreme za mogućnost upada Hamasa iz Gaze u Izrael.

Uprkos činjenici da je Sjeverna brigada divizije Gaza odobrila održavanje muzičkog festivala Nova na parkiralištu kibuca Re'im, bila odgovorna za sigurnost i njen komandant bio upoznat s upozorenjima, niko u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) nije obavijestio hiljade posjetitelja ili organizatore o zabrinutostima niti je iko zahtijevao da se okupljanje prekine, piše Haaretz.

Štaviše, pokazalo se da vojne jedinice koje su bile u pripravnosti na tom području na početku napada Hamasa nisu znale za muzički događaj.

U prvim satima masakra organizatori zabave pozvali su oficira s kojim su bili u kontaktu i rečeno im je da su izraelske snage u neredu i da će se morati sami snaći. Rezultat je bio da su teroristi ubili oko 360 posjetitelja festivala, a još najmanje 40 ih je odvedeno u Pojas Gaze.

Postojalo je dovoljno obavještajnih informacija

Produkcija festivala tvrdi da je na vrijeme mogla evakuirati posjetitelje da su dobili upozorenje od vojske i sat vremena prije napada. Iako odbrambeni establišment nije predvidio razmjere upada Hamasovih terorista, noć prije je dobio upozorenja da će palestinska organizacija pokušati izvesti napad unutar Izraela.

Obavještajni podaci temeljili su se na nekoliko izvora koji su ukazivali na zabrinjavajuće pripreme s druge strane granice. Upozorenjima su prethodile druge obavještajne informacije koje su izazvale zabrinutost među dužnosnicima.

Spoznaje su bile dovoljno zabrinjavajuće da su najviši odbrambeni dužnosnici održali dvije hitne konsultacije u petak navečer u nastojanju da utvrde ukazuju li obavještajni podaci na planove Hamasa da se infiltrira na izraelski teritorij.

Prvi telefonski sastanak održan je blizu ponoći i uključivao je visoke dužnosnike iz južnog okruga sigurnosne službe Shin Bet i vojne obavještajne službe: generala Odeda Basyuka, šefa operativnog štaba IDF-a, general-pukovnik Yarona Finklemana, komandanta Južnog zapovjedništva i druge više oficire. Načelnik štaba Herzl Halevi upoznat je s upozorenjima i hitnim konsultacijama.

Dok su mladi ljudi plesali i zabavljali se, održavani su tajni noćni sastanci

Drugo savjetovanje, koje je uključivalo i Ronena Bara, direktora Shin Beta, održano je oko tri sata ujutro u subotu. Komandant Sjeverne brigade divizije Gaza, pukovnik Haim Cohen, koji je 5. oktobra potpisao dopuštenje za održavanje muzičkog festivala, bio je svjestan upozorenja i znao je za hitne sastanke koji su se održavali te noći.

Nakon drugog sastanka IDF je odlučio prihvatiti mišljenje Shin Beta da je Hamas izvodio vježbu i da se nije pripremao za napad. Vojna obavještajna služba prihvatila je to stajalište, ali zbog zabrinutosti Južnog zapovjedništva snage su trebale biti spremne za mogućnost djelovanja Hamasa.

Komandant baze Palmachim, brigadni general Omri Dor, dobio je naredbu da pojača nadziranje Gaze dronovima. Pozvati posadu dronova vikendom je izniman čin, rezervisan za konkretna upozorenja i zabrinutost od neizbježnog sigurnosnog incidenta.

Tokom noći Shin Bet je procijenio da je odluka kako se radi o vježbi bila previše uska i u područje Nahal Oza poslao posadu iz “Teama Tequila”, operativne jedinice zadužene za sprječavanje otmica u slučaju upada u Izrael.

Istodobno je IDF odlučio staviti dvije jedinice iz brigade komandosa u pripravnost. U slučaju upada trebali su služiti kao privremeni interventni timovi dok specijalne snage ne stignu. U tri sata ujutro promatrač IDF-a na stanici Kisufim prijavio je sumnjivu osobu preko granice, koja se približila ogradi i pokazivala prema Izraelu. Snage brigade Golani stigle su na lice mjesta, ispalile nekoliko granata suzavca i otišle.

Vojnici sve provjeravali, ali na festival niko nije otišao

Prema svjedočenju promatrača za Haaretz, koamndanti brigade Golani požalili su se da ih “upozoravaju na svaku sitnicu” i zahtijevali selektivnost u mobilizaciji trupa.

U četiri sata ujutro, nakon zabrinutosti nekih u sigurnosnim ustanovama, nekoliko timova specijalne protuterorističke jedinice u bazi Latrun, obaviješteno je da budu u pripravnosti do zore.

Oko pet sati ujutro osmatrači su mobilizirali snage brigade Golani koje su bile blizu ispostave Nahal Oz jer je neko dirao graničnu ogradu.

Vojnici su džipovima stigli na lokaciju, ali su usput dobilikomandu da se ne približavaju području ograde zbog straha od protutenkovske ili raketne vatre iz Gaze.

Tokom cijele te noći niko iz IDF-a ili Shin Beta nije došao među posjetitelje festivala kako bi obavijestio sigurnosnu službu o upozorenjima. Festival je dobio vojno odobrenje jer je održan u području zapadno od ceste 232, pod odgovornošću divizije Gaza i sjeverne brigade.

Dvije sedmice prije festivala organizatori su pozvani na sastanak u diviziju Gaza, na kojem su im prezentirani uslovi za održavanje događaja. U dopuštenju koje je potpisao pukovnik Cohen između ostalog stoji da je “sjeverna brigada odgovorna za regionalnu sigurnost tokom događaja u prostoru blizu ograde prema Pojasu Gaze”.

No, u 6:30 redari su ustanovili da uz ogradu nisu stacionirane potrebne snage. Jedan od komandanta u pripravnosti na tom području čak je za Haaretz tvrdio da niko nije obavijestio snage koje su stavljene u pripravnost da se festival uopće održava.

Ubrzo nakon što su Hamasovi teroristi probili graničnu ogradu, došli su do područja održavanja festivala i masakrirali stotine civila. Neki policajci i zaštitari koji su bili tamo pokušali su se boriti, ali nisu mogli dugo izdržati protiv stotina do zuba naoružanih terorista koji su ušli u to područje.

Kontakt vojske i organizatora festivala nakon što je napad počeo

U sedam sati ujutro organizatori festivala prvi su put pokušali stupiti u kontakt s IDF-om: jedan od njih nazvao je potpukovnika Elada Zandanija, šefa glavne komande divizije Gaza i čovjeka zaduženog za proces odobravanja festivala, i rekao mu da teroristi pucaju po posjetiteljima.

Zandani je odgovorio da ne može pomoći jer su njegove trupe u kolapsu i predložio da se sami snalaze. Prve snage IDF-a stigle su na mjesto održavanja festivala tek u 15 sati.

“Vojska razumije da će festival Re'im biti u središtu istražnih povjerenstava koja će biti uspostavljena na kraju rata”, rekao je ove sedemice izvor IDF-a, dodajući: “Ovaj masakr je trebao biti spriječen.”

Glasnogovornik IDF-a je odgovorio sljedeće: “IDF ovih dana djeluje i bori se protiv ubojite terorističke grupe Hamas u Pojasu Gaze. Detaljna i dubinska istraga o predmetu, radi utvrđivanja pojedinosti, bit će provedena kada to operativna situacija dopusti.”