Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danko Ćorić

Hercegovački “kralj kockarnica” kupio hotel u Dubrovniku za 40 miliona KM

hotel_maestral

Poduzetnik Danko Ćorić, u javnosti poznat kao “hrvatski kralj kockarnica” novi je vlasnik dubrovačkih Hotela Maestral. Ćorić je, kako su ranije pisali hrvatski mediji, rođeni Širokobriježanin

Ugovor o prodaji i prenosu 68,94 posto dionica na Ćorićevu firmu PND Strategija potpisali su ministar državne imovine Goran Marić, direktor CERP-a Milan Plečaš i direktorica PND Strategije Matea Mateković.

Riječ je o finalizaciji tendera iz avgusta prošle godine na koji su obavezujuće ponude, osim PND Strategije, dale još dvije firme. PND Strategija je ponudila najviše – 153,5 miliona kuna (oko 40 miliona KM) ili gotovo 27 miliona kuna više od početne cijene.

– Naši planovi su, ono što smo i proveli u dubinskoj analizi, što prije krenuti s realizacijom poslovnih planova. Turistička sezona je tu, trebamo se pripremiti i početi raditi jer smatramo da Hoteli Maestral zaslužuju imati puno bolju poziciju nego što je imaju u ovom trenutku, izjavila je Matea Mateković, direktorica PND Strategije.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako je ovo veliki uspjeh jer je nakon osam neuspjelih konkursa u posljednjem desetljeću ova Vlada uspjela iz devetog pokušaja prodati posljednju veliku hotelsku kuću u Hrvatskoj koja je bila u većinskom državnom vlasništvu.

– Očekujemo da kupac odmah uplati kupoprodajnu cijenu i da što prije pristupi poslovnim planovima ulaganja i podizanja na što višu razinu kategorizacije navedenih hotela jer je nedopustivo da nakon gotovo 30 godina samostalnosti još uvijek imamo u centru Dubrovnika hotele s jednom ili dvije zvjezdice, poručio je Marić.

Hoteli Maestral u svom sastavu imaju pet hotela.