potvrđeno

Hrvatska drastično snizila cijene testiranja na korona virus

korona zagreb hrvatska
18.07.2020., Zagreb - Gradjani s maskama u centru grada Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Odluka o smanjenju cijena testiranja donesena je zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj i u hitnom postupku savjetovanja s javnošću

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u ponedjeljak je utvrdio znatno niže cijene testiranja na Covid-19, tako da će ubuduće ustanovama za testiranje pacijenata umjesto 1.500 kuna (200 eura) plaćati 501 kunu, odnosno 698 kuna.

Nova cijena testiranja na koronavirus s dvije sekvence genoma iznosi 501 kunu, a s tri sekvence genoma 698 kuna. Riječ je o cijenama koje HZZO plaća svojim ugovornim ustanovama koje rade testiranje na koronavirus za osigurane osobe kojima je ono indicirano, saopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Pojeftinjenje objašnjavaju novim okolnostima na tržištu, većom dostupnošću i povoljnijom cijenom reagensa, što je posljedično omogućilo smanjenje cijena testiranja.

Odluka o smanjenju cijena testiranja donesena je zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj i u hitnom postupku savjetovanja s javnošću, uz potrebno usklađenje s podzakonskim propisima, kao i uz utvrđivanje cijene za postupak testiranja na koronavirus, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš prethodno je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite rekao da u skladu s procedurom ta odluka HZZO-a treba biti objavljena u Narodnim novinama, što se očekuje u srijedu. Nakon toga, upravna vijeća zdravstvenih ustanova moraju potvrditi nove cijene.