Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skandal

Hrvatska ministrica nije imala važeću vozačku kad je udarila djevojčicu

Zagreb, 14.01 .2019 – Redovita sjednica Vlade

Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produžiti njenu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produžiti svakih 10 godina

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, koja je jučer automobilom udarila desetogodišnju djevojčicu u Vinkovcima, nije imala važeću vozačku dozvolu, potvrdila je policija.

U policijskom saopštenju, objavljenom nakon uviđaja, ne navodi se identitet vozača, već se kaže da mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna /više od 260 KM/, odnosno 500 kuna ukoliko plati na mjestu prekršaja, što je Gabrijela Žalac odmah i učinila.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja potvrdili su da je Gabrijela Žalac jutros oko 10.00 sati automobilom naletjela na djevojčicu.

Portal “Indeks.hr” objavio je kako je ministrica Žalac, koja je rodom iz Vinkovaca, bila alkotestirana, ali da nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

Saobraćajna nezgoda dogodila se kada je pred vozilo kojim je upravljala Gabrijela Žalac, van obilježenog pješačkog prelaza, istrčala desetogodišnja djevojčica, naveli su u policiji.

Djevojčica je kolima hitne pomoći prevezena u vinkovačku bolnicu gdje joj je konstatovan prelom potkoljenice, a potom je prevezena na liječenje u Kliničko-bolnički centar Osijek i nije životno ugrožena.

Krije kad je vozačka istekla?!

U subotu kasno navečer, oglasila se ministrica putem svog Facebooka.

Kazala je kako je posjetila djevojčicu u bolnici, zahvalila Bogu i priznala da joj je istekla vozačka dozvola. No, zanimljivo, Žalac nije otkrila kad joj je tačno istekla vozačka dozvola, već je samo kazala kako je nije produžila.

“Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak.

Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produžiti njenu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produžiti svakih 10 godina, te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu”, napisala je Žalac.

Vladi RH ništa sporno

Iako ministrica Žalac nije smjela voziti automobil jer nije imala valjanu vozačku dozvolu, iz Vlade RH smatraju da ona ne treba dati ostavku.

“Nije podnijela ostavku niti se to očekuje od ministrice. Kaznu za vožnju bez vozačke je odmah podmirila i to nema veze s nesrećom. Premijer se čuo s njom i svi smo potreseni”, rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić u subotu popodne i dodao: “Radi se o nesreći koja se može dogoditi svakome.”

Djevojčica udarila auto, a ne obratno?!

Zanimljivo je da u cijeloj ulici gdje je došlo do nesreće, nema niti jednog pješačkog prijelaza, pa se postavlja pitanje zašto je policija istaknula činjenicu da je djevojčica ulicu prelazila izvan obilježenog pješačkog prijelaza, kada im je poznato da njega ni nema nigdje u blizini.

“Mogli su kazati da je prilikom prelaska ceste na djevojčicu naletio automobil. Ovako je policija zapravo objavila da je djevojčica udarila automobil, a ne obratno”, kazao je za Jutarnji saobraćajni stručnjak.

Policija za sada nije podnijela prijavu za izazivanje saobraćajne nesreće.