Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje premijeru Oreškoviću i srušio Vladu

oreskovic

Hrvatski sabor na današnjoj je sjednici većinom od 125 glasova izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Za nepovjerenje Oreškoviću glasali su članovi Domoljubne koalicije, kao i oporbeni dio sabornice okupljen oko SDP-a.

Protiv opoziva premijera je glasalo svih 12 članova Mosta, ukupno je 15 glasova bilo protiv opoziva, a dva glasa bila su suzdržana. U saboru je na glasovanju sudjelovalo ukupno 135 zastupnika.

Na saborskoj raspravi nisu se pojavili HDZ-ovi ministri, kao ni Tomislav Karamarko.

Izglasavanjem nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, nepovjerenje Sabora vrijedi i za sve ministre, odnosno za cijelu Vladu.

Ovom saborskom odlukom, Vlada Tihomira Oreškovića postaje tehnička ili Vlada u ostavci.

Od danas počinje teći rok od 30 dana u kojem su predstavnici nove saborske većine dužni predsjednici Republike predstaviti novoga mandatara koji iza sebe ima saborsku većinu, odnosno 76 ili više glasova.

Prema najavama, HDZ će poduprijeti novog mandatara, ministra financija Zdravka Marića, te za njega prikupiti još uvijek neizvjesnu saborsku većinu. Ako dobije većinu, Marić ima pravo formirati novu Vladu s novim ministrima u Vladi kao i zadržati postojeće ministre koji ga podupiru.

Ukoliko to ne uspije u predviđenom roku, predsjednica je dužna raspisati nove parlamentarne izbore.

Oporba je glasala za opoziv premijera kako bi što prije bili raspisani novi izbori, a očekuje se kako bi Sabor u narednim danima mogao na prijedlog oporbe izglasavati vlastiti opoziv, što ovisi o predsjedniku Sabora Željku Reineru.

Ako opoziv Sabora uđe na dnevni red i ako bi uspio, njime bi novi izbori bili raspisani odmah i provedeni u zakonskom roku, ne kraćem od 30 dana.

Za opoziv Sabora će, uz oporbeni dio zastupnika, glasati i 12 članova Mosta koji su taj korak najavili nakon rušenja Oreškovićeve Vlade.