Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stranački izbori

Hrvatski SDP bira predsjednika, očekuje se drugi krug

sdp hrvatske (1)

Za lidersku poziciju se pet kandidata, a za njih se glasalo na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica

Članice i članovi hrvatskog SDP-a danas su birali nasljednika Davora Bernardića koji je nakon izbornog poraza u julu podnio ostavku.

Za lidersku poziciju se pet kandidata, a za njih se glasalo na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica.

Pravo glasa ima oko 12.000 članova stranke, odnosno oni koji su podmirili članarine. Treba napomenuti i kako je moguć drugi krug izbora ako danas niko ne osvoji više od 50 posto glasova.

“Odaziv je oko 70 posto, bilo je malo nepravilnosti, to će se ocijeniti, uglavnom su sitne stvari, ništa posebno”, rekao je Zlatko Komadina, prenosi Index.hr.

Za Bernardićevog nasljednika takmiče se saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić.

Neko od te petorke preuzet će SDP nakon što su ga od osnivanja vodili Ivica Račan, Zoran Milanović i Davor Bernardić. Očekuje se da niko od kandidata neće dobiti više od 50 posto glasova već u prvom krugu pa će SDP novog čelnika stranke dobiti sedmicu dana kasnije, kada će se dvoje s najviše glasova boriti za mandat za vođenje SDP-a u iduće četiri godine.

Izborna komisija objavit će rezultate izbora u stranačkoj centrali u Zagrebu u 20 sati.