pohapšeni

Bh. državljani krali traktore u Austriji i prodavali ih na internetu

traktor-810×470

U međuvremenu su svi traktori vraćeni vlasnicima. Osumnjičeni su nakon prvih ispitivanja dovedeni u zatvor u Klagenfurtu

Danima nakon što je traktor s vitlom ukraden šumskom radniku u austrijskom Strazburgu, 30-godišnjak je svoj radni alat otkrio na prodajnoj platformi na internetu.

Uslijedila je istraga Državne kancelarije kriminalističke policije Austrije i policije Strazburga koja je dovela do hapšenja trojice državljana BiH starosti 21, 42 i 54 godine.

Utvrđeno je da su drski lopovi prethodno ukrali još dva traktora u pomenutom gradu. Jedan traktor pronađen je u šumskom području, drugi u garaži u Klagenfurtu, gdje su počinioci, također, demontirali vitlo i ponudili ga na Internetu. Uhapšeni državljani iz BiH su sada u pritvoru.

Oni se sumnjiče da su ukrali prvi traktor parkiran blizu ivice šume, uključujući vitlo, u noći sa 7. na 8. septembar u Strazburgu. Traktor su doveli u iznajmljenu garažu u okrugu Klagenfurt kako bi vitlo demontirali.

Potom su traktor vratili u šumi, a vitlo prodali za nekoliko hiljada eura 32-godišnjaku iz okruga Cel am Ze. Vitlo su prodali putem internet platforme, gdje ga je otkrio bivši vlasnik.

U noći sa 16. na 17. septembar u Strazburgu su ukradena još dva traktora i vitla, koja su demontirana u iznajmljenoj garaži. Kada su trojica bh. državljana ponovo ponudila vitla 32-godišnjaku iz Cel am Zea, on je opet pokazao interes za kupovinu.

U međuvremenu su svi traktori vraćeni vlasnicima. Osumnjičeni su nakon prvih ispitivanja dovedeni u zatvor u Klagenfurtu. Sada traje istraga o mogućim drugim krađama. Trojica državljana iz BiH bit će prijavljena javnom tužilaštvu u Klagenfurtu nakon završetka istrage.