Hrvatski SDP osniva krizni stožer za pomoć dobavljačima i radnicima Agrokora

agrokor

Nakon sastanka u subotu na zagrebačkom Žitnjaku, predstavnici Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora kazali su da već u ponedjeljak očekuju poziv na sastanak s novoimenovanom povjerenikom u Agrokoru, kojemu će iznijeti njihove osnovne zahtjeve kako bi nastavili isporuke robe Konzumu.

Zoran Stanković, član Uprave Atlantic grupe, kazao je u ime Koordinacije kako će po njihovim informacijama povjerenik u Agrokoru biti imenovan već u ponedjeljak ujutro.

“Već u ponedjeljak očekujemo sastanak s novoimenovanim povjerenikom na kojemu ćemo iznijeti zahtjeve koje smo još prije desetak dana iznijeli bankama. Vjerujemo da će ih on prihvatiti i da ćemo se dogovoriti po pitanju ispunjavanja tih zahtjeva i da ćemo tada moći nastaviti s redovnim isporukama roba prema Konzumu”, kazao je Stanković.

Koordinacija proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor izvijestila je u petak kako od subote kreće obustava isporuke roba tom koncernu, koja će trajati do dogovora s bankama.

Stanković je danas ponovio tri osnovna zahtjeva dobavljača, koja su, smatra, jednostavna za rješenje.

“Prvi je da se prihvati naš prijedlog otplate starih potraživanja prema Konzumu, drugi da se riješi pitanje regresnog duga koji postoji prema dobavljačima Agrokora i da se vrati na Agrokor, te da se osigura prioritetno plaćanje novih isporuka Konzumu od ponedjeljka nadalje”, kazao je Stanković.

Istovremeno, Predsjedništvo SDP-a u subotu je održalo izvanrednu sjednicu zbog Agrokora i situacije u kojoj su se našli dobavljači i proizvođači u Hrvatskoj te donijelo odluku o osnivanju kriznog stožera za pravnu pomoć i podršku obiteljskim poljoprivrednicima i radnicima, prenosi Hina.

SDP-ov krizni stožer pomagat će malim dobavljačima, obiteljskim poljoprivrednicima i radnicima čije su sudbine i životi u ovom trenutku potpuno izloženi, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je sazvao izvanrednu sjednicu Predsjedništva SDP-a zbog aktivacije lex Agrokor.

SDP će od ponedjeljka otvoriti besplatni info telefon kao pomoć i podršku radnicima i malim dobavljačima. Na taj telefon moći će prijaviti eventualne prijetnje te zatražiti pravnu pomoć. Krizni stožer će pratiti razvoj situacije te ako se na terenu pokaže potreba, predlagati nove zakonodavne mjere, poput hitne implementacije zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi i izmjena Zakona o trgovini.