Globus

najjači bio 3,4 stepena

Hrvatsku tokom ranog jutra pogodila serija zemljotresa

13/02/2021

Korisnici su na aplikaciji ostavili veliki broj komentara koji svjedoče kako je izgledao ovaj potres: snažna trešnja od nekoliko sekundi, ljuljanje i buka iz "dubine", prenosi N1

U 4:55 u centralnoj Hrvatskoj zabilježen je novi umjeren zemljotres koji je prodrmao Petrinju i okolicu, ali se osjetio i u Zagrebu.

Kako javlja EMSC magnituda je iznosila 3,4 stepena po Richteru s epicentrom u blizini mjesta Strašnik.

Korisnici su na aplikaciji ostavili veliki broj komentara koji svjedoče kako je izgledao ovaj potres: snažna trešnja od nekoliko sekundi, ljuljanje i buka iz “dubine”, prenosi N1.

Desetak minuta nakon potresa u Petrinji, EMSC je izvijestio i o umjerenom potresu magnitude 2,7 stepeni po Richteru kod Karlovca, tačnije 17 kilometara sjeverno-istočno od centra grada.

Prvi u seriji od pet potresa zabilježen je oko 3 sata i 45 minuta na EMSC-u, nakon čega je uslijedio umjeren potres kod Petrinje te tri naknada podrhtavanja. Potresi jačine 1,4 i 1,9 stupnjeva po Richteru zabilježeni su kod Pokupskog, 3,4 pogodio je Petrinju, 2,7 bio je kod Glinskih poljana dok je potres magnitude 1 po Richteru zabilježen u okolici Zagreba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.