Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napetosti ne posustaju

Huti najavljaju da će pojačati napade na brodove u Crvenom moru, uvode i “podmorničko oružje”

Foto: X

Udari grupe ometaju rutu koja čini oko 12 posto globalnog pomorskog saobraćaja i prisiljava firme da idu dužom, skupljom rutom oko Afrike

Jemenski proiranski Huti će pojačati svoje napade na brodove u Crvenom moru i drugim vodama i uvesti “podmorničko oružje”, u znak kontinuirane solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi, rekao je vođa grupe u četvrtak.

Militanti Huti započeli su udare bespilotnim letjelicama i projektilima u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu od novembra u znak podrške Palestincima, dok se rat Izraela i Hamasa nastavlja, a broj poginulih u Gazi dostiže skoro 30.000.

– Operacije u Crvenom i Arapskom moru, moreuzu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu se nastavljaju, eskaliraju i efikasne su – dodao je Abdul Malik al-Houthi u televizijskom govoru. Nije dao detalje o podmorničkom oružju.

Udari grupe ometaju rutu koja čini oko 12 posto globalnog pomorskog saobraćaja i prisiljava firme da idu dužom, skupljom rutom oko Afrike.

Vođin govor uslijedio je istog dana kada su Huti poslali brodarima i osiguravateljima službenu obavijest o, kako su nazvali, zabrani plovidbe plovilima povezanim s Izraelom, SAD-om i Britanijom u okolnim morima, u želji da pojačaju svoju vojnu kampanju.