Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Bukureštanska devetorka"

I Mađarska potpisala deklaraciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu

viktor-orban-ss

Mi, čelnici država i vlada Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Latvije, Poljske, Rumunjske i Slovačke, sastali smo se danas, godinu dana nakon što je Rusija pokrenula svoj neizazvani i brutalni rat ili agresiju protiv Ukrajina

Mađarska se pridružila ostalim čelnicima Bukureštanske devetorke u potpisivanju zajedničke deklaracije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, navodi se u izjavi koju je objavilo poljsko predsjedništvo.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban obećao da će održati veze s Moskvom. Deklaracija optužuje Rusiju da je pogriješila s ratom.

– Mi, čelnici država i vlada Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Latvije, Poljske, Rumunjske i Slovačke, sastali smo se danas, godinu dana nakon što je Rusija pokrenula svoj neizazvani i brutalni rat ili agresiju protiv Ukrajina – navodi se u izjavi, javlja BBC.

Deklaracija sadrži osudu ruske invazije i poziva na pojačanu prisutnost NATO-a na istočnom krilu saveza, rekao je Marcin Przydacz, voditelj Ureda za međunarodnu politiku pri kancelariji predsjednika Republike Poljske.

– Svi saveznici su se složili da će se međusobno podržati u slučaju prijetnje. Sljedeća tačka deklaracije bila je osuda brutalnog, krvavog rata protiv Ukrajine koji vodi Rusija. Svi članovi Bukureštanske devetorke potpisali su ove riječi – rekao je Przydacz novinarima.

Orban je imao bliske veze s Putinom i prije rata i odbio se pridružiti drugim zemljama EU-a u slanju oružja Ukrajini.