Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brza reakcija

Iako su Amerikanci dali “zeleno svjetlo”, Poljaci: Slanje aviona Ukrajini nije opcija

polish (1)

Putem zvaničnog Twitter naloga Vlade Poljske su poručili da to nije opcije

Nakon što je američki generalni sekretar Anthony Blinken izjavio da su SAD dale Poljacimma zeleno svjetlo da daju svoje MiG-ove i SU avion (letjelice iz nekadašnjeg Varšavskog pakta) Ukrajini, te da su u toku razgovori na tu temu, oglasila se poljska Vlada.

Blinken potvrdio: Poljacima smo dali zeleno svjetlo da daju avione Ukrajini

Putem zvaničnog Twitter naloga Vlade Poljske su poručili da to nije opcije.

“Poljska neće slati svoje borbene avione u Ukrajinu, kao ni dopustiti korištenje svojih zračnih luka. Značajno pomažemo u mnogim drugim područjima”, kratko su poručili.

Podsjećamo, Blinken je ranije kazao da SAD nemaju ništa protiv toga, kao i da bi u slučaju da se Poljska odluči na taj korak, vjerovatno nadomjestili.

“Radimo s Poljskom dok razgovaramo kako bismo vidjeli možemo li ispuniti bilo šta što bi oni pružili Ukrajincima. Podržavamo ih u toma ako pruže Ukrajincima MiG-ove, SU-ove, avione kojima Ukrajinci mogu letjeti”, rekao je Blinken u intervjuu sa CNN-om, objavljeno na web stranici američkog State Departmenta.

“Također želimo vidjeti možemo li biti od pomoći, kao što sam rekao, u osiguravanju da sve što pruže Ukrajincima, da im nadoknadimo svaki nedostatak u sigurnosti za Poljsku koji bi time mogao nastati. Aktivno razgovaramo tome upravo sada”, rekao je Blinken.