Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Blinken potvrdio: Poljacima smo dali zeleno svjetlo da daju avione Ukrajini

New Project – 2022-03-06T204312.895

Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Poljskom o mogućnosti prebacivanja aviona MiG i SU u Ukrajinu, na kojima će moći letjeti ukrajinski piloti, potvrdio je američki državni sekretar Antony Blinken

SAD su dale “zeleno svjetlo” zemljama NATO-a ako odluče pružiti svoje borbene avione Ukrajini. Odluka SAD-a došla je dan nakon što je predsjednik Zelensky uputio molbu članovima Kongresa da mu zemlje NATO-a daju svoje avione tokom subotnjeg video – poziva.

Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Poljskom o mogućnosti prebacivanja aviona MiG i SU u Ukrajinu, na kojima će moći letjeti ukrajinski piloti, potvrdio je američki državni sekretar Antony Blinken.

“Radimo s Poljskom dok razgovaramo kako bismo vidjeli možemo li ispuniti bilo šta što oni pružaju Ukrajincima. Jako ih podržavamo, pružajući Ukrajincima MiG-ove, SU-ove, avione kojima Ukrajinci mogu letjeti”, rekao je Blinken u intervjuu sa CNN-om, objavljeno na web stranici američkog State Departmenta.

Također je rekao da Sjedinjene Države razmatraju opcije za kompenzaciju Poljskoj za avione prebačene Ukrajini.

“Također želimo vidjeti možemo li biti od pomoći, kao što sam rekao, u osiguravanju da sve što pruže Ukrajincima, da im nadoknadimo svaki nedostatak u sigurnosti za Poljsku koji bi time mogao nastati. Aktivno razgovaramo tome upravo sada”, rekao je Blinken.

VEZANI TEKST Iako su Amerikanci dali “zeleno svjetlo”, Poljaci: Slanje aviona Ukrajini nije opcija

Zelensky je rekao članovima američkog Kongresa rekao da Ukrajini trebaju avioni jer su njene zračne snage uništene prvog dana ruske invazije. Osim aviona, zatražio je naftni embargo Rusiji. Zelensky je zastupnicima rekao da da su sankcije uvedene u septembru ili oktobru prošle godine, ne bi bilo ruske invazije.

Upozorio ih je da nakon Ukrajine ruski predsjednik Vladimir Putin neće stati. Sljedeće će biti Poljska i Litva, obje članice NATO-a. Pozvao je SAD da tamo odmah pošalju avione i trupe da se pripreme i da puste višak aviona Varšavskog pakta – MIG-ove i Sukohv – iz Poljske i drugih zemalja.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji već 11 dana pokušava okupirati Ukrajinu, upozorio je da bi davanje aerodroma bilo koje zemlje za polijetanje ukrajinskih aviona bilo smatrano objavom rata.