Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iračke specijalne jedinice “čiste” Faludžu od terorista

Elitne trupe vojske danas su prodrle dublje u Faludžu, više od dvije nedjelje od početka vojne operacije čiji je cilj zauzimanje tog grada koji i dalje drži Islamska država.

Nakon što su specijalne antiterorističke snage u nedjelju učvrstile svoje položaje južno od Faludže, u srijedu su prešle u ofanzivu, izjavio je general-major Hadi Zajid Kasar.

On je za AP izjavio da su specijalci artiljerijskom i raketnom paljbom osigurali put kojim su potom poslali kolonu vojnih hamera u južnu četvrt Šuhada.

Faludža je jedno od posljednjih uporišta Islamske države u Iraku. Ovaj grad, samo 65 km zapadno od Bagdada, već dvije godine je pod kontrolom te sunitske militantne grupe.

Iračke snage su već nailazile na snažan otpor militanata pri pokušajima oslobađanja Faludže. Ekstremisti su korištenjem mreže tunela, dobro obučenih snajperista i postavljenjem mina na putevima usporili pokušaj ulaska u Faludžu, napominje AP.

Očekuje se da će zauzimanje Faludže biti jedna od najtežih vojnih operacija do sada – taj grad za IS ima veliki simbolički značaj kao bastion sunitskog otpora još od 2003. godine, kada je počela američka invazija na Irak.