Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

loše vijesti

Iranski dužnosnik: Helikopter s iranskim predsjednikom se srušio

raisi iran
FOTO: Screenshot / Youtube
Iranski predsjednik Raisi (lijevo)

Državna televizija prekinula je redovni program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija širom zemlje

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kazao je i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana “nakon pada helikoptera ugroženi”.

“Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće”, rekao je.

Loše vrijeme komplicira spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA.

U letjelici su osim predsjednika Raisia bilo još i ministar vanjskih poslova Irana Hussein Amir Abdel-Lahyan, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati i imam provincije Tabriz Muhammad Ali al-Hashem.

Ministar: Helikopter “prisilno sletio”

Ministar unutarnjih poslova Irana potvrdio je da je došlo do problema prilikom slijetanja helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija. Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi je za državnu televiziju rekao da vlasti čekaju daljnje pojedinosti.

Ahmad Vahidi potvrdio je za državnu televiziju da je jedan od helikoptera predsjedničkog konvoja prisilno sletio.

“Različite spasilačke grupe kreću se prema mjestu nesreće, ali zbog magle i lošeg vremena može potrajati da se stigne do tog područja”, rekao je Vahidi.

“Bilo je kontakata s (predsjednikovim) pratiteljima, ali s obzirom na to da je područje planinsko i teško je uspostaviti komunikaciju, nemamo informacije koje možemo podijeliti, nadamo se da će spasilačke ekipe što brže stići na mjesto nesreće i dati nam više informacija”, dodao je ministar.

Molitve za Raisija

Državna televizija prekinula je redovni program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija širom zemlje. U uglu ekrana emitira se prijenos uživo spasilačkih timova koji pješice pretražuju planinsko područje po gustoj magli.

Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih protesta i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sistemu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Uprkos tome, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svoga 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi državnoj je televiziji rekao da je samo jedan od triju helikoptera iz grupe pao i da vlasti čekaju dodatne pojedinosti. 

Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.