Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iranske vlasti

Nisu pronađeni dokazi o sabotaži ili napadu u nesreći u kojoj je poginuo Raisi

ebrahim raisi
Foto: Screenshot/ YouTube

Stručnjaci kažu da Iran ima lošu sigurnost u zračnom prometu, s ponovljenim nesrećama, od kojih su mnoge uključivale avione proizvedene u SAD-u kupljene prije Islamske revolucije 1979. godine

U preliminarnom izvještaju iranske vojske navodi se da do sada nisu pronađeni dokazi o sabotaža ili napadu tokom istrage o padu helikoptera u kojem je poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, izvještavaju državni mediji u petak.

Raisi, tvrdolinijaš koji je viđen kao potencijalni nasljednik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je kada se njegov helikopter srušio po lošem vremenu u planinama u blizini granice sa Azerbejdžanom u ponedjeljak.

– Na olupini helikoptera koji se srušio u području na velikoj nadmorskoj visini i zapalio se nisu primijećeni znaci pucnjave ili slično – navodi se u izvještaju Generalštaba oružanih snaga.

– Ništa sumnjivo nije uočeno u razgovorima kontrolnog tornja sa letačkom posadom – dodaje se.

Više detalja biće objavljeno kako istraga bude napredovala, navodi se u izvještaju.

Raisi je pokopan u šiitskom muslimanskom svetom gradu Mashhadu u četvrtak, četiri dana nakon nesreće u kojoj su poginuli i ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i još šest osoba.

Stručnjaci kažu da Iran ima lošu sigurnost u zračnom prometu, s ponovljenim nesrećama, od kojih su mnoge uključivale avione proizvedene u SAD-u kupljene prije Islamske revolucije 1979. godine.

Teheran kaže da su ga američke sankcije dugo sprječavale da kupuje nove avione ili rezervne dijelove sa Zapada kako bi obnovio svoju škripu flotu.

Iran je proglasio petodnevnu žalost za Raisijem, koji je provodio Khameneijevu politiku, suzbio javno neslaganje i usvojio tvrd stav po pitanjima vanjske politike, uključujući razgovore s Washingtonom o oživljavanju iranskog nuklearnog pakta iz 2015. godine.