Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog zgrušavanja krvi

Irska privremeno obustavila upotrebu anticovid vakcina kompanije AstraZeneca

Ministar zdravstva na Twitteru je saopćio da je privremeno obustavljena upotreba vakcine AstraZeneca te da su i sinoć iz Norveške primljeni novi izvještaji o zgrušavanju krvi

Vlada Irske u nedjelju je privremeno zabranila upotrebu vakcine protiv koronavirusa koju proizvodi kompanija AstraZeneca pri Oxford univerzitetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Irska vlada je takvu odluku donijela po preporuci Nacionalnog savjetodavnog vijeća za vakcinaciju (BIAC) i to zbog izvještaja u kojima se navodi da je kod nekih odraslih osoba u Norveškoj vakcina AstraZeneca izazvala zgrušavanje krvi.

Irski ministar zdravstva Stephen Donnelly na Twitteru je saopćio da je privremeno obustavljena upotreba vakcine AstraZeneca te da su i sinoć iz Norveške primljeni novi izvještaji o zgrušavanju krvi.

Glasnogovornik AstraZeneca kompanije za irsku nacionalnu televiziju “RTE“ je kazao kako je širom svijeta implementirano 17 miliona doza vakcine i kako nema dokaza da izaziva zgrušavanje krivi te je dodao da takve pojave nisu zabilježene ni tokom kliničkog testiranja vakcine.

Glasnogovornik je dodao da kompanija nastavlja ispitivati sigurnost vakcine i da će bez oklijevanja javnosti obznaniti svako novo saznanje.

U Irskoj je vakcinu AstraZeneca primilo blizu 110.000 ljudi.

Prethodno su privremenu suspenziju upotrebe vakcina AstraZeneca izdale i vlasti Norveške, Danske, Islanda, Rumunije, Italije i Bugarske.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije je kazao kako su upoznati s činjenicom da neke zemlje zabranjuju upotrebu vakcina AstraZeneca i da su u toku daljnja ispitivanja.

Iz WHO-a su također poručili kako je AstraZeneca odlična vakcina u borbi protiv koronavirusa, baš kao i ostale razvijene vakcine te vrste i da nema razloga da se ne koristi. Također su poručili da je u svijetu implementirano više od 355 miliona doza različitih anticovid vakcina i da nije potvrđen niti jedan smrtni slučaj izazvan vakcinacijom.