ISIL po prvi put objavio fotografije Jihadi Johna bez maske (FOTO)

Jihadi-John

ISIL je objavio prvi put fotografije Mohameda Emvazija, koji je bio poznat kao Jihadi John, bez maske na licu.

Do sada se ekstremista ID pojavljivao na fotografijama i video-snimcima isključivo sa crnom maskom na licu, tako da su mu se samo oči vidjele.

Nadimak Jihadi John dobio je zbog britanskog naglaska kojim je govorio u propagandnim snimcima ISIL-a u kojima je bio dželat, najčešće, talaca sa Zapada.

ISIL je potvrdo da je Emvazi stradao u vazdušnim udarima u novembru 2015.

Na objavljenim fotografijama vidi se Jihadi John sa dugom crnom bradom, obučen u vojničku majicu, kako naoružan stoji ispred vojnih vozila. Mjesto na kom su nastale fotografije za sada nije poznato.

Prilikom objavljivanja fotografija, ISIL je saopštio da je Emvazi bio vojnik koji je privukao ogromnu pažnju zapadnih medija i obavještajnih službi, kao i da je, iako se s roditeljima preselio i živio u Londonu od djetinjstva, osjećao da ne pripada Zapadu i želeo je da vrati među ljude koji su iskreni u svojoj vjeri.

Podsjetimo, Jihadi John se prvi put pojavio na snimku ISIL-a u augustu 2014. godine kada je odrubio glavu američkom novinaru Jamesu Foleyu.

Posljednji put je viđen na snimku egzekucije japanskog novinara Kenjija Gotoa u januaru 2015. godine.

Emvazi je rođen u Kuvajtu i sa roditeljima se preselio u London kada je imao šest godina. U Londonu se školovao, a prije nego što je otišao u Siriju 2013. godine, studirao je informacione tehnologije.