više od 170 mrtvih

Istraga o eksploziji u Bejrutu obuhvatit će zvaničnike i ministre

Bejrut-Eksplozija-780×450

Eksplozija je odjeknula 4. augusta u skladištu broj 12, gdje je bilo smješteno 2.750 tona amonijum nitrata

Istraga o razornoj eksploziji u luci u Bejrutu obuhvatiće svakog zvaničnika, zaposlenog i ministra koji je bilo šta znao o opasnom uskladištenom materijalu, izjavili su danas bezbjednosni izvori.

“Istraga će obuhvatiti svakoga ko je imao ovlaštenja i bio je svjestan prisustva ovog materijala u luci”, istakao je izvor, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Eksplozija je odjeknula 4. augusta u skladištu broj 12, gdje je bilo smješteno 2.750 tona amonijum nitrata. Od eksplozije je poginula najmanje 171 osoba, ranjeno je 6.000, a raseljeno oko 300.000 ljudi.

Izvor iz libanskog pravosuđa rekao je da je tužilaštvo ispitalo nekoliko lučkih zvaničnika.

Isti izvor naveo je da je državni tužilac Gasan Oudat ispitao neke od najviše rangiranih zvaničnika, ali nije objavio druge detalje.

Vršilac dužnosti državnog komesara za vojni sud Fadi Akiki naveo je da je do sada ispitano 18 osoba.

NJemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas posljednji je evropski zvaničnik koji je juče posjetio razorenu oblast u luci u Bejrutu.

On je nešto ranije predao ček na milion evra libanskom Crvenom krstu. Novac je prvi dio obećane hitne pomoći NJemačke od 20 miliona evra za podršku libanskim porodicama ugroženim zbog eksplozije.

Libanski premijer Hasan Dijab podnio je ostavku početkom sedmice usljed pritiska javnosti nakon eksplozije.