Globus

Deutsche Welle

Najviše zaraženih u Njemačkoj na auto-putu kojim se dolazi sa Balkana

13/08/2020

Na stanicama za testiranje na nemačkim auto-putevima najveći procenat zaraženih kovidom 19 ustanovljen je na odmorištu auto-puta A3. Njime u Nemačku uglavnom stižu putnici iz regiona Zapadnog Balkana.

Kako prenosi Deutsche Welle oko 2,4 posto testova u Centru za testiranje na odmaralištu autoceste A3 Donautal-Ost je pozitivno.

Otkako je otvoren Centar za testiranje, 16.856 putnika je dopustilo da im se uzme bris. Od toga je 410 bilo pozitivno.

Na odmorištu Hohfeln, na auto-putu A8, manji je postotak zaraženih (1,2 posto), a još manje ih je na odmaralištu Intal-Ost, na autocesti A93 (0,4 posto).

Na autcesti A8 je testirano 11.509 osoba, a zaraženih je bilo 137, dok je na A93 od 7.285 testova na prisustvo koronavirusa, 32 njih bilo pozitivno.

List Suddeutshce Zeitung prenosi izjavu bavarske ministrice zdravlja Melanie Huml, prema kojoj se velika razlika u postotku zaraženih objašnjava time da Stanicu za testiranje na autocesti A3 “u velikoj mjeri koriste putnici iz zemalja Zapadnog Balkana”.

Rast broja novozaraženih

Novinar tog dnevnog lista podsjeća da su za čitav niz država iz tog područja – kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina – još uvijek na snazi upozorenja Ministarstva vanjskih poslova Njemačke građanima da ne putuju u te zemlje zbog povećanog rizika od infekcije.

Posljednjih dana u Njemačkoj se ponovno bilježi rast broja novozaraženih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.