Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivo Sanader izašao iz zatvora

sanader

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izašao je u srijedu iza 17,30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu, javlja Hina.

Sanadera je ispred zatvora, uz mnoštvo novinara, dočekala i nekolicina njegovih ‘pristaša’. Neki od njih već su u ranim poslijepodnevnim satima ispred Remetinca istaknuli natpis na vjetrobranskom staklu parkiranog automobila “Ćaća dica te tvoja čekaju”, a jedan je nosio plavu vjetrovku sa znakom HDZ-a i sloganom iz Sanaderove posljednje izborne kampanje “Pobjednički tim dr. Ivo Sanader”. Među okupljenima je bio i Vitaly Zdorovetsky, rusko-američka zvijezda youtubea, koji se trenutno nalazi u Zagrebu.

Sanader je izašao na slobodu bez jamčevine i ikakvih mjera opreza, a Uskok je odmah nakon objavljivanja odluke najavio žalbu na tu odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koja ne odgađa njeno izvršenje.

Sanader je bio u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Prije dva tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena su dva pripremna ročišta u kojima je Sanader glavni optuženik – za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL.