požar

Iz Slovenije stižu strašne snimke: Na terenu je oko 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera

slovenija – pozar – slovenska vojska (1)

Požar koji se proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno

Situacija na Krasu već je peti dan zaredom veoma ozbiljna, piše slovenski portal 24ur koji stanje na požarištu prati iz minute u minutu.

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno.

Na terenu su trenutačno ekipe iz tri vatrogasna doma. Vatrogasce najviše brine požar kod Klariče, zaseoka uz italijansku granicu. Na terenu je oko 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima četiri helikoptera slovenske vojske i dva policijska te austrijski i slovački helikopteri. Pridružio im se i slovenski vojni avion PC-6 Pilatus.

Zbog požara je potpuno zatvoreno nekoliko cesta. Vatra se približava Vojščici, zbog čega je za ovo mjesto, kao i za Temnicu i Novelu ponovno oglašena visok stepen opasnosti, objavila je Civilna zaštita Sjeverne Primorske u Sloveniji.

Požar u Sloveniji se proširio tolikim područjem da se vidi i na satelitskim snimkama.

Slovenskim vatrogascima pomoć iz zraka, nakon Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila je i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje navodno već na putu.

Hrvatske Oružane snage uputile su danas i dodatni kanader u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane, a u gašenju pomažu i hrvatski vatrogasci.

Međutim, zbog gustog dima jedan se hrvatski kanader vratio u Pulu jer je pilot procijenio da je situacija preopasna. Trebao bi se vratiti kada se situacija popravi, poručili su iz Civilne zaštite.

Područje požara jučer je posjetio premijer Robert Golob, koji je upozorio da Slovenija nema potrebne kapacitete za gašenje iz zraka te će predložiti interventne mjere kako bi se iduća sezona požara dočekala spremnije, a danas je na terenu požarišta opet i ministar odbrane Marjan Šarec.

Područje slovenskog Krasa, na kojemu sada gori, požar je opustošio i 2003. godine, kad je izgorjelo nešto više od hiljadu hektara šume i niskog raslinja. Isto kao i u ovom slučaju, požar se i te godine proširio iz Italije, gašenje je ometala jaka bura i gasili su ga deset dana.

Kako prenose slovenski mediji, slično bi moglo biti i s ovogodišnjem vatrenom stihijom u tom dijelu Slovenije, a neki kažu da bi opasnost posve prestala samo nakon jakih oborina koje bi trajale više dana, što se po prognozama ne očekuje. Štaviše, do kraja sedmice  najavljuje se i daljnji rast temperatura.