Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglica iz Palestine koju je rasplakala Merkelova ostaje u Njemačkoj

merkel-rim

Palestinska djevojčica koju je prije dva dana tokom televizijske debate rasplakala njemačka kancelarka Angela Merkel, rekavši da Njemačka ne može da primi sve izbjeglice, ipak će moći da ostane u toj zemlji, piše danas britanski list Guardian.

U emisiji iz modernog školskog centra u Rostoku, odakle se direktno prenosio razgovor Merkelove sa mladima do 17 godina o politici Evropske unije prema izbjeglicama, kancelarka se obratila 14-godišnjoj Rim Sahvil, koja je prethodno ispričala da njenoj porodici prijeti deportacija jer njen otac ne može da dobije njemačke dokumente.

“Ponekad je to teško, politika… i ti si jedan veoma simpatičan čovjek, ali ti takođe znaš da u palestinskim izbjegličkim logorima ima još hiljade i hiljade ljudi. Ako bi mi sada rekli svi možete doći, mi to ne bismo mogli i da izvedemo. Ima i onih koji moraju da se vrate”, rekla je Merkelova, a djevojčica je počela da plače, da bi kancelarka zatim pošla ka njoj i pomazila je.

https://www.youtube.com/watch?v=TL214wjxI6Q

Ponašanje Merkelove prema uplakanoj palestinskoj djevojčici izazvalo je na društvenim mrežama i u medijima u Njemačkoj kritike da je najmoćnija žena svijeta distancirano reagovala.

Njemački ministar za integracije Aydan Özoguz je, međutim, danas izjavila: “Nisam lično upoznata sa situacijom u vezi ove mlade djevojke, ali ona tečno govori njemački i vidi se da već dugo živi u ovoj zemlji. Upravo zato smo u avgustu 2014. promijenili zakon o imigrantima, kako bi dobro integrisani mladi ljudi mogli da dobiju boravišnu dozvolu”, prenio je list “Tagesspiegel”.

Portparol gradonačelnika Rostoka, gdje je održana debata i gdje živi 14-godišnja Rim, izjavio je za list “Tagesspiegel” da vlasti tog grada nemaju namjeru da protjeruju djevojčicu i njenu porodicu.