Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Hrvatskoj: Premijer će biti HDZ-ov, o tome nema pregovora

hdz_zagreb_slavlje

Odmah nakon objave prvih preliminarnih rezultata prijevremenih izbora za Sabor Hrvatske u izbornom štabu HDZ-a u Zagrebu odjeknuo je gromoglasni aplauz i uzvici “pobjeda, pobjeda”, javlja Anadolu Agency (AA).

Učinjeno je to nakon što su se na televizijskim ekranima pojavili podaci da prema sadašnjim rezultatima HDZ-u pripadaju 62, a SDP-u 52 mandata.

“Uzorak nije mali, ali ne znamo koliko je do kraja reprezentativan. Međutim ovo što sada vidimo, pokazuje trend, a to je da će HDZ biti relativni pobjednik ovih izbora. Vidjet ćemo koja će točno biti razlika. To odgovara projekcijama koje smo mi radili, koje su bile drugačije od anketa koje su do sada objavljivane i vjerujem da će u konačnici naš rezultat biti takav da će nam omogućiti formiranje i parlamentarne većine, a nakon toga i stabilne vlade”, rekao je za Anadolu Agency Gordan Jandroković Gordan Jandroković generalni tajnik HDZ-a.

Jandroković je rekao da su birači prepoznali da su se spremni promijeniti, prvo stranku, a onda i državu. On je rekao da su prije mjesec dana bili na nivou od 20 posto i da su u kratkom periodu uspjeli okrenuti trend.

Kao prvi zadatak HDZ-a sutra najavio je pronalazak partnera i razgovor s onim strankama koje su kompatibilne kada su u pitanju programi i s kojima dijele slične vrijednosti i svjetonazor .

”Dakle, pred nama je veliki posao. Trebat će pregovarati i razgovarati, ali vjerujem da imamo dovoljno iskustva nakon svega kroz što je ova zemlja prošla za godinu dana, vjerujem da sa novim pristupom koji njeguje predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sa novom filozofijom politike da ćemo učiniti sve da bi prvo formirali vladu, a nakon toga uspješno upšravljali državom”, rekao je Jandroković.

Naglasio je da je Nezavisna lista Most sasvim sigurno politička opcija sa kojom će razgovarati.

“Ne bih govorio o razinama zahtjeva, jer ovo nije takav trenutak. Kada se sutra probudimo hladne glave treba početi razgovarati ne samo sa Mostom nego i sa ostalima. Mislim da smo imali jedan neuspješni eksperimet koji ne smijemo ponoviti. Trebamo biti odgovorni prema državi, trebamo zaista tražiti rješenja koja će omogućiti nužne promjene koje trebaju ovoj državi”, poručio je Jandroković.

Iako će pregovarati sa svima kada je u pitanju parlamentarna većina, o premijeru neće biti pregovora.

“O tome nećemo pregovarati. Dakle, nakon što završe izbori, nakon što se prebroje glasovi mi vjerujemo da ćemo biti relativni pobjednici ovih izbora i polažemo pravo sukladno svim demokratskim standardima na mjesto premijera”, smatra Jandroković.