Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja traži od SAD-a da je prizna kao nuklearnu silu

Hkg7185423

Sjeverna Koreja, koja je u petak izvela svoju petu nuklearnu probu, zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je priznaju kao “državu koja posjeduje nuklearno oružje”.

“Obama čini sve što može da Sjevernoj Koreji negira strateški status države koja posjeduje nuklearno oružje, ali to je isto toliko glupo koliko i pokušaj da se dlanom pomrači Sunce”, rekao je portparol sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova, a prenijela državna agencija KCNA.

Portparol Ministarstva takođe je u saopštenju branio najnoviju nuklearnu probu, koja je izvedena svega osam mjeseci nakon prethodne i koju je jednoglasno osudila međunarodna zajednica.

On je naveo da je proba bila “neophodan odgovor” na nuklearnu prijetnju SAD i dodao da će Pjongjang raditi na “kvantitativnom i kvalitativnom” razvoju svog nuklearnog potencijala.

Savjet bezbjednosti UN uveo je poslije prve nuklearne probe 2006. godine sankcije Sjevernoj Koreji, što nije sprečilo tu zemlju da izvede četiri nove probe i da u posljednje vrijeme ispali više balističkih projektila.

Sjeverna Koreja saopćila je da su napori za uvođenje dodatnih sankcija nakon njene pete i najveće nuklearne probe “smiješne”, obećavši da će nastaviti jačati svoju nuklearnu moć.