Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bijela kuća

Izrael pristao praviti dnevne četverosatne pauze u borbama

gaza
Foto: Yasser Qudih/Xinhua/Pixsell

“Sada postoji sve veći pritisak na Izrael da otvori stvarni prekid vatre, stvarno primirje na dan, dva ili tri. Mislim da će to doći u sljedećih nekoliko dana”

Bijela kuća je saopćila da će Izrael započeti sa svakodnevnim četverosatnim pauzama u napadima u sjevernoj Gazi, smatrajući to kao potez “korak u pravom smjeru”. Najava za pauzu će biti objavljena tri sata prije.

Portparol za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da su ideje o pauzama predložene tokom razgovora između američkih i izraelskih zvaničnika proteklih dana, uključujući i razgovore koje je američki predsjednik Joe Biden vodio s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Kirby je rekao da će pauze, između ostalog, omogućiti nesmetanu dostavu humanitarne pomoći. 

– Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija na ovim područjima tokom trajanja pauze i da taj proces počinje danas – izjavio je Kirby, javlja Reuters.

“Pauze nisu rješenje”

Objava Bijele kuće da je Izrael pristao na četverosatno primirje kako bi se omogućilo civilima da pobjegnu na jug užasno je ispod potreba u Gazi, rekao je za Al Jazeeru Abdel Hamid Siyam, stručnjak za Bliski istok sa Univerziteta Rutgers.

“Pauze nisu rješenje”, rekao je, rekavši da je ono što je potrebno “prekid vatre kako bi humanitarna pomoć mogla nesmetano stizati, kako bi stranci mogli napustiti zemlju, a možda i doći do pregovora”.

“Ako je ovo samo pauza kako bi se omogućilo ljudima da se presele sa sjevera na jug, nije uspjelo u prošlosti, neće uspjeti ni u budućnosti”, rekao je.

“Za četiri sata ljudi ne mogu doći. Nemaju auta, nemaju goriva. Neće ići.”

“Sada postoji sve veći pritisak na Izrael da otvori stvarni prekid vatre, stvarno primirje na dan, dva ili tri. Mislim da će to doći u sljedećih nekoliko dana”, rekao je.

Delegacija Hamasa ide u Kairo

Ismail Haniyeh i bivši čelnik Hamasa Khaled Meshaal stigli su u Egipat kao dio izaslanstva na visokom nivou, navodi se u saopćenju te grupe.

Prema Hamasu, izaslanstvo se sastalo sa šefom egipatske Opće obavještajne službe, Abbasom Kamelom, i razgovaralo o situaciji u Gazi.