Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

raste broj žrtava

Nakon 50 godina Izrael proglasio ratno stanje

gaza Roy Levy Ayman Younis
FOTO: Pixsell

Ubijen vođa elitne izraelske jedinice Duh, u raketnom udaru ubijen i visokopozicionirani čelnik Hamasa

Izrael je proglasio ratno stanje. To znači da vojska dobija punu slobodu djelovanja i mora odgovarati samo političkom vrhu.

Zadnji put je Izrael bio u ratnom stanju prije 50 godina – tokom Jom Kipurskog rata.

Kabinet za sigurnost Izraela izglasao je da je zemlja zvanično u ratnom stanju i da može obavljati “značajne vojne aktivnosti”, saopšteno je danas iz kabineta premijera, javlja Times of Israel.

Premijer Benjamin Netanyahu je već rekao da je zemlja u ratu nakon što su se pripadnici Hamasa infiltrirali u južni Izrael, ubivši stotine Izraelaca. Odluka visokog kabineta daje deklaraciji pravni status.

Ubijen Ayman Younis

Viskopozicionirani pripadnik Hamasa Ayman Younis ubijen je u izraelskim napadima na Gazu poduzetim kao odgovor na ofanzivu palestinskih militanata na izraelsku državu u subotu.

Tijelo Aymana Younisa izvučeno je iz ruševina u nedjelju nakon što je granatirana njegova kuća u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi.

Potvrdila je to agencija za civilnu zaštitu.

Poginuo šef elitne izrelske jedinice ‘Duh’

Šef elitne multidimenzionalne jedinice, poznate i kao jedinica “Duh”, pukovnik Roy Levy ubijen je u subotu.

Levy je ubijen dok su se njegove snage borile protiv pripadnika Hamasa u južnoj zajednici Reim, javlja Times of Israel.

Izraelske odbramene snage (IDF) su saopštile da je Levy “hrabro vodio svoj tim i predvodio borbu u kibucu Reim, kako bi spasio građane koji su bili opkoljeni u svojim domovima”.

Izraelska vojska objavilaje imena ukupno 44 vojnika koji su ubijeni od početka sukoba s Hamasom.

Raste broj žrtava

Izraelski ratni avioni izveli su napade na ciljeve Hamasa koji vlada Pojasom Gaze nakon što je u velikom napadu palestinskih militanata u Izraelu do sada je ubijeno nekoliko stotina Izraelaca. Posljednji izvještaji izraelskih medija govore da je u Izraelu ubijeno najmanje 600 ljudi.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Izrael klasificiraju Hamas kao terorističku organizaciju.

Od izbijanja borbi u subotu do sada je u Gazi u izraelskim napadima poginulo više od 300 ljudi, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi, kojom upravlja Hamas. Blizu 2.000 Palestinaca je ozlijeđeno, rečeno je.

Palestina traži hitan sastanak Arapske lige

Ministarstvo vanjskih poslova Palesatine zatražilo je u subotu hitan sastanak na ministarskom nivou Arapske lige zbog najnovije eskalacije.

Ministarstvo je navelo da je uputilo “svoju stalnu delegaciju u Arapskoj ligi da zatraži hitan sastanak Vijeća lige na ministarskom nivou”.

Nakon jučerašnjeg napada Hamasa, izraelska vojska je objavila da je pokrenula napade na Pojas Gaze s desecima ratnih aviona. U napadima su u potpunosti porušeni objekti, višespratnice, a među ubijenima ima djece.

Nestalo 750 Izraelaca

Izraelski mediji objavili su da se od početka napada iz blokiranog Pojasa Gaze oko 750 Izraelaca vodi kao nestalo, prenosi Anadolu.

Neslužbeni izvještaji otkrivaju da je 750 Izraelaca nestalo, no nisu uključeni nikakvi daljnji detalji, obavio je “The Jerusalem Post”.