Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japanski car Akihito obratit će se naciji, očekuje se najava abdikacije

JAPAN-ROYALS-EMPEROR

Japanski car Akihito obratit će se naciji naredne sedmice, saopćila je carska palata u petak, nakon izvještaja da ostarjeli vladar želi da abdicira s trona jedne od najstarijih svjetskih monarhija.

Portparol agencije Carske palate saopćio je da će Akihitovo obraćanje, putem video veze, biti emitirano u ponedjeljak u 15 sati po lokalnom vremenu.

Ne očekuje se da 82-godišnji monarh, koji godinama ima zdravstvene probleme, objavi eksplicitne planove o odstupanju s trona, jer mu je ustavom zabranjeno da daje političke izjave.

Car će izraziti svoje osjećaje prema svojim dužnostima , izjavio je portparol za AFP.

Japanski mediji, među kojima i nacionalna televizija NHK, uveliko su, međutim, izvještavali da će Akihito najvjerovatnije nagovijestiti svoju želju da abdicira s Trona hrizantema.

Veliki japanski mediji javili su prošlog mjeseca da se Akihito povjerio bliskim saradnicima kako želi da prepusti tron najstarijem sinu, princu Naruhitu, kako bi ga naslijedio u narednih pet godina.

Izvještaj je predstavljao iznenađenje za mnoge u Japanu, u kome se posljednja abdikacija desila prije više od 200 godina.