Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yoshimasa Hayashi

Japanski ministar: Ruska agresija na Ukrajinu pokazala potrebu za reformom Vijeća sigurnosti

vijece sigurnosti un fena

Ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je na redovnoj konferenciji za novinare da će Japan učiniti sve da reformiše Vijeće, a istovremeno je uputio apel da njegova zemlja postane stalna članica

Japanski ministar vanjskih poslova rekao je u utorak da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala potrebu za reformom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojem ta zemlja ima stalno sjedište.

Ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je na redovnoj konferenciji za novinare da će Japan učiniti sve da reformiše Vijeće, a istovremeno je uputio apel da njegova zemlja postane stalna članica, prenosi Reuters.

Krajem februara, Ruska Federacija stavila je veto na rezoluciju kojom se osuđuju napadi u Ukrajini na glasanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

Tokom glasanja u Vijeću izglasano je 11 “za” nacrt rezolucije, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani. Rusija je iskoristila pravo veta i glasala protiv nacrta.

Nacrt zakona koji su Vijeću podnijeli Sjedinjene Američke Države i Albanija osuđuje napade Rusije na Ukrajinu i zahtijeva njeno momentalno povlačenje s ukrajinskog teritorija.

Pet članica VSUN-a (Rusija, SAD, Francuska, Velika Britanija i Kina) imaju pravo veta kako bi spriječile bilo koju rezoluciju.

Da bi bilo koja rezolucija bila donesena na VSUN-u, potrebno je odobrenje najmanje 9 od ukupno 15 članova, pod uslovom da se niko od pet stalnih članica tome ne protivi.