Globus

Aydin Adnan Sezgin

Turski diplomat: Putin u Ukrajini primjenjuje istu taktiku kao u sirijskom Alepu

15/03/2022
Foto: Anadolija

Prema njegovim riječima, Putin također koristi taktiku Alepa kada zauzima gradove. Konkretno, radi se o najavi sigurnosnih jamstava za civile, dok toga u praksi nema

Ruske trupe u Ukrajini koriste taktiku koja se ranije primjenjivala u Alepu u Siriji, uključujući udare na civilne ciljeve i ometanje humanitarnih i evakuacijskih napora, izjavio je bivši turski ambasador u Moskvi Aydin Adnan Sezgin, prenosi Ukrinform.

– Trenutno se u Ukrajini opaža trend napada, sličan onom u Siriji. Ruska vojska puca neselektivno. Na mjestima raketnih udara i zračnog bombardiranja nema vojnih objekata, sve su to stambene četvrti – rekao je Sezgin.

Prema njegovim riječima, Putin također koristi taktiku Alepa kada zauzima gradove. Konkretno, radi se o najavi sigurnosnih jamstava za civile, dok toga u praksi nema.

– Kada ljudi žele pobjeći iz grada zbog straha od bombardiranja, on kaže da otvorimo humanitarni koridor. Kad se humanitarni koridor otvori, ne dopušta da radi u dogovoreno i koordinirano vrijeme – rekao je bivši ambasador.

On također ukazuje na sličnosti između ruskih akcija u Čečeniji, kada je civilno stanovništvo korišteno kao živi štit.

– Ovo je čisto psihološki propagandni rat. Ukrajina ne napada, ona brani svoju zemlju i građane. Što bi Zelenski postigao ubijanjem vlastitih građana, civila? Ništa, dakle laž je. Rusija je ranije iznosila takve optužbe u Čečeniji. Isto su ponovili i u Siriji, pa su to totalne laži. Rusiju je već osudila cijela međunarodna zajednica – rekao je Sezgin.

Bivši turski veleposlanik u Rusiji smatra da što duže traje rat, to više “radi” protiv Putina, posebno jer će njegovi savjetnici na njega vršiti pritisak da okonča rat, a Putin je toga svjestan.

Ruski predsjednik Putin objavio je rat Ukrajini 24. februara, pokrenuvši invaziju velikih razmjera. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu i stambena područja ukrajinskih gradova i mjesta, koristeći topništvo, višecijevne raketne bacače i balističke rakete.

Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su sankcije Rusiji kao agresoru, čija međunarodna izolacija raste iz dana u dan.

Međunarodni kazneni sud započeo je dokumentiranje i istragu ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.