Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mještani o mogućim motivima ubistva

“Jasmina je bila izvrsna učenica, zgodna i omiljena, sve što Smiljana nije bila”

jasmina dominic

Palovec je zatvoreno mjesto. U njemu ne vole došljake koji njuškaju oko komšija ili se raspituju o mjestu

Smiljana Srnec priznala je da je ubila svoju sestru Jasminu. Bez prisutnosti advokata, doduše, pa se to priznanje ne može koristiti na sudu, piše Index.hr.

Tijelo Jasmine Dominić pronađeno je 19 godina nakon što su je posljednji put vidjeli u mjestu Palovec pokraj Čakovca, odnosno 14 godina nakon što je njen nestanak prijavljen policiji.

Smiljana i njena starija sestra, pokojna Jasmina, nikada nisu bile bliske, tvrde mještani. Razlikovale su se po svemu. Jasmina je bila izvrsna učenica, zgodna, omiljena. Smiljana nije bila ništa od toga. Nisu imale zajedničke prijatelje, rijetko su ih viđali zajedno.

“Bile su različite. Jasmina je studirala, a Smiljana se jedva provlačila u školi”, kaže Stjepan, mještanin Palovca. Dok je Jasmina studirala, Smiljana je zarađivala u lokalnom kafiću Škorpion. Danas više ne postoji, kuća u kojoj se nalazio je srušena. Konobarski posao, ipak, nije bio stalan. Smiljana je konobarila povremeno. Više je bila nezaposlena nego što je radila.

“Ona je uvijek bila, onako, slobodnija. Znate kakve su konobarice u malim mjestima”, rekao je Stjepan za Index.

Dodao je i da je Smiljana imala dijete izvan braka i još dvoje djece kada se udala. Ali ne bi se htio on miješati.

Palovec je zatvoreno mjesto. U njemu ne vole došljake koji njuškaju oko komšija ili se raspituju o mjestu. Radije bi da novinara i policije nema. Leš u zamrzivaču porodične kuće samo ih uznemirava.

“Nemojte me ništa pitati ni snimati”, rekla nam je jedna od komšinica. U šoku je, ne zna ništa, i začuđena je da je godinama stanovala pokraj kuće u kojoj je zamrznut ležao leš žene.

No kada se odmakne od kuće koja je poprište zločina jezici se razvežu. Mještani su nešto voljniji razgovarati, ali ne bi se željeli snimati, da komšije ne znaju da su baš oni to rekli. U razgovoru s nekoliko njih uspjeli smo rekonstruirati porodične prilike Srneca i Dominića, a možda i detektirati motive ubistva.

“Otac im je puno pio. Bio je izvrstan nogometaš, ali je često bio pijan”, kaže nam jedan od mještana. Fredi, otac Jasmine i Smiljane, igrao je za lokalni Dinamo. Bio je, kažu, ubojit na terenu. Kada bi ga uspjeli dovesti na teren.

“Znalo se dogoditi da ga zaliju vodom i otrijezne toliko da može izaći na teren. Došao bi i zabio dva gola, a poslije se ne bi sjećao da je igrao”, kaže jedan od mještana. Nakon što je Jasmina nestala, Fredi je često znao u pijanstvu tražiti kćer.

“Gdje je moja Jasmina?” znao je zavapiti po lokalnim birtijama. A Jasmina je za to vrijeme bila u zamrzivaču kuće u kojoj je i sam živio.

Mještani su se podijelili oko motiva ubojstva. Jedni vjeruju da je motiv ljubomora, drugi da je Jasmina ubijena radi imanja.

“Jasmina je bila zgodna. Sitna, ali zgodna. Smiljana nije. Ona je više onako krupni tip. Možda su bacile oko na istog čovjeka pa se posvađale”, kažu mještani. Nekako u vrijeme Jasminine smrti Smiljana je rodila prvo dijete.

“Niko ne zna ko je otac”, kažu mještani. Zapravo, žele reći da oni ne znaju, a rado bi znali. Godinama kasnije Smiljana se udala za lokalnog keramičara.

“On je sitan, a ona krupna. Znalo se ko je gazda u toj kući”, kažu. Zbog Smiljaninog gazdovanja, vjeruju, suprug nikada nije ni pomislio pogledati u zamrzivač u kojem je ležalo Jasminino tijelo. Dok se zamrzivač prošlog vikenda nije pokvario.

“Ne znam kako je mogla tolike godine hodati pokraj zamrzivača u kojoj joj je bila sestra. Svakoga dana je odlazila u kladionicu, češće nego muškarci”, kaže nam Stjepan. Jedini je od mještana koji se Indexovim novinarima htio predstaviti. Misli da Smiljana ima teških psihičkih problema, drugačije ne može objasniti život pokraj leša u zamrzivaču.

Sve teorije mještana pokušali smo provjeriti i na kraju Nove ulice, u kojoj je porodica živjela. Tik do nogometnog igrališta na kojem se još sjećaju Fredijevih golova lijepa je porodična kuća. Niko iz nje ne želi govoriti za medije.

“Sve su laži. Vi očito znate bolje od nas. Pitajte policiju i odvjetništvo”, rekao je mladić koji je parkirao auto u dvorištu. Zalupio je kapijom. I ušao u kuću u kojoj je leš bio u zamrzivaču gotovo 20 godina.