Globus

teror u beču

Jedan od ranjenih u napadu: Uperio je u mene oružje, bacio sam se na zemlju i pokušao prevrnuti

03/11/2020

Ukupno 17 žrtava napada liječi se u nekoliko bolnica, uglavnom od rana zadobijenih vatrenim oružjem ili od posjekotina, saopćila je glasnogovornica

Sedam žrtava napada u Beču ima rane opasne po život i u kritičnom je stanju, javila je u utorak austrijska državna novinska agencija APA, pozivajući se na glasnogovornicu zdravstvene službe Austrije.

Ukupno 17 žrtava napada liječi se u nekoliko bolnica, uglavnom od rana zadobijenih vatrenim oružjem ili od posjekotina, saopćila je glasnogovornica.

Deset pacijenata s blažim ranama u stanju je šoka, dodala je ona, prenosi Reuters.

Recep Tayyip Gultekin, mladić turskog porijekla, ranjen je u terorističkom napadu u Beču, u Austriji, a o sinoćnjim dešavanjima govorio je za agenciju Anadolija.

Gultekin je rekao kako se s prijateljem Mikailom Ozerom sastao u dijelu Beča popularnom među turistima, te da su začuli pucnjeve. Kada su se uputili prema mjestu odakle su dolazili pucnji, vidjeli su da je terorista upucao civila.

Dodao je kako su pomogli ranjenoj ženi i prenijeli je u obližnji restoran. Potom je napustio restoran i došao naspram teroriste.

”Kada smo ranjenu ženu prebacili u obližnji restoran, terorista je u mene uperio oružje. Tada sam se bacio na zemlju i pokušao se prevrnuti. Pretpostavljam da je imao neko oružje s dugom cijevi. Jedan metak me pogodio u desnu nogu, ali nije nije riječ o velikoj rani. Ušli smo u vozilo prijatelja i odvezli se u policiju kako bismo ispričali šta se dogodilo“, rekao je on.

Dodao je kako su nakon toga na drugom mjestu vidjeli ranjenog policajca i da ekipe hitne pomoći zbog sukoba nisu mogle pristupiti tom mjestu, zbog čega su ga on i njegov prijatelj policajac prenijeli do ambulatnog vozila.

Ujedno su pomogli i starijoj ženi da bude na sigurnom.

”Pošto rana na nozi nije bila velika, nisam želio ići u bolnicu. Predložili su da me voze u bolnicu, ali nisam želio biti teret, jer sam mislio da će zbog sukoba biti veliki broj ranjenih. Metak mi je i dalje u nozi, a sada kada se situacija malo smirila, ići ću u bolnicu”, rekao je Gultekin.

Karl Nehammer, ministar unutrašnjih poslova Austrije, rekao je u utorak da su četiri osobe preminule, uključujući i napadača, te da je 15 ljudi povrijeđeno u pucnjavi u centru Beča u ponedjeljak uvečer.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.